Dok Kosovo bilježi rast prirodnog priraštaja, Srbiji prijeti “bijela kuga”

Prema rezultatima istraživanja Svjetske banke o temi “Pokazatelji svjetskog razvoja”, najveću stopu rasta prirodnog priraštaja među zemljama Balkana zabilježit će Kosovo.

Naime, prema najnovijim podacima Svjetske banke u razdoblju od 2010. do 2020. godine “nova evropska država” će zabilježiti godišnji rast stanovništva od 0,7 posto, što je ujedno i jedan od najvećih postotaka na evropskom nivou! Poslije Kosova slijedi Albanija, gdje će, kako se navodi, u istom razdoblju biti zabilježen rast prirodnog priraštaja od 0,2 posto na godišnjoj razini. U idućih nekoliko godina prirodni priraštaj u Makeodniji, gdje, također, postoji značajan broj albanskog stanovništva, bit će jednak nuli.

Negativan priraštaj

Međutim, u preostalim zemljama bivše Jugoslavije, predviđa se izrazito negativan prirodni priraštaj do 2020. Tako će, prema procjenama SB-a, u Srbiji u navedenom razdoblju negativan prirodni priraštaj iznositi 0,2 posto na godišnjoj osnovi. Poslije Srbije, sljedeća zemlja koja posljednjih godina bilježi izrazito negativan priraštaj stanovništva je Hrvatska. Zadnji popis stanovništva u toj zemlji pokazao je da se broj stanovnika u deset godina smanjio za čak 150.000. U zemlji koja ove godine ulazi u EU, do 2020. negativan prirodni priraštaj iznosit će 0,3 posto. Ipak, prema analizi Svjetske banke BiH će do 2020. zabilježiti najniži prirodni priraštaj!

Sociolog prof. dr. Jusuf Žiga je kazao da se BiH već nalazi u kritičnom stanju kada je u pitanju prirodni priraštaj stanovništva. “BiH se već nalazi u stanju bijele kuge, dok je situacija u većini zemalja regije isto tako kritična. To su jasne činjenice, kazao je Žiga, koji tvrdi da je potrebno inicirati stabilne politike koje bi stimulirale pozitivan priraštaj stanovništva.

Napomenuo je da negativan prirodni priraštaj može u značajnom obliku utjecati i na politička događanja na Balkanu.

“U jednom nesređenom ambijentu kao što je Balkan, moguće je da demokrafska kretanja poprime i neke druge konotacije koje su politički i teritorijalno pretenzivne, kaže Žiga.

Nestajanje naroda

Prema obrascu demografa, jedan narod bi mogao nestati, ako broj starih preko 60 godina bude dva i pol puta veći od broja mladih do 19 godina. Srbijanski demograf Biljana Spasić, autorica knjige “Zašto nestaju Srbi” godinama upozorava na “bijelu kugu” u Srbiji. “Veliki broj građana bi mogao doživjeti da u vlastitoj zemlji živi u enklavama, navodi Spasić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.