DOKTORICA DRAGANA UPOZORILA NA VAŽAN SIMPTOM VELIKOG KAŠLJA: Svi ovo zanemaruju, a ne znaju da..

Bakterijska infekcija koja je posebno opasna za odojčad i bebe do godinu dana lako se prenosi sa osobe na osobu kapljičnim putem.

 
 

Iako od velikog kašlja mogu da obole i odrasli, kod njih se to manje dešava, a bebe su posebno ugrožene zbog nerazvijenog imunološkog sistema.

 

Simptomi velikog kašlja veoma su slični prehladi. Ipak, po nečemu se ove dvije bolesti razlikuju.

 

– Sam napad kašlja kod velikog kašlja traje predugo i umije da bude toliko jak da je praćen čak i povraćanjem – ističe prof. Jovanović.

Prema njenim riječima, veliki kašalj ima tri faze:

– Prva faza je takozvana respiratorna faza i traje oko dvije sedmice. Tad kašalj liči na prehladu i praćen je groznicom, kao i curenjem iz nosa. Druga faza velikog kašlja često traje od mjesec do dva i u ovoj fazi je kašalj izuzetno intenzivan, toliko da dolazi do zacenjivanja. Treća faza je faza rekonvalesencije koja traje još nekoliko nedelja, kad se organizam oporavlja.

Kako ističe prof. Jovanović, dijagnostika je od velikog značaja u liječenju ove bolesti.

– Trebalo bi uraditi PCR brisa i serološki test – napominje naša sagovornica.

Komplikacije i prevencija

Komplikacije koje mogu da se jave kod osobe koja je obolela od velikog kašlja su bronhiolitis, pneumonija, upala srednjeg uha, ali i epileptični napadi i encefalopatija. U težim slučajevima, zaraza bakterijom koja izaziva veliki kašalj može da bude završena i letalno.

Stečeni imunitet poslije preležane bolesti nije trajnog karaktera – osoba koja je imala veliki kašalj zaštićena je u proseku od pet do 10 godina. Najefikasnija zaštita je, podsjećaju stručnjaci, vakcinacija. Kako je navedeno na sajtu Zavoda za javno zdravlje Beograd, imunizacija protiv velikog kašlja počinje sa navršena dva mjeseca života i sprovodi se petovalentnom vakcinom u tri doze sa razmakom od najmanje četiri nedelje između doza. Prva revakcina se daje u drugoj godini života, najkraće šest mjeseci do godinu dana posle sprovedene primarne serije petovalentnom vakcinom. Druga revakcina se sprovodi četvorovalentnom vakcinom i daje se u okviru priprema za polazak u prvi razred osnovne škole, a najkasnije u toku prvog razreda, prenosi Espreso

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.