Dova i Fatiha velikanima Sarajeva

Ovo je samo jedan u nizu događaja kojima su se još od 18. aprila, promoviranjem dječije slikovnice, počeli obilježavati Dani ove opštine, a trajat će sve do 18. maja. Dosad su održana brojna sportska takmičenja, izložbe, dječiji kviz, a 12. maja na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović je planirana manifestacija na kojoj će starogradske zanatlije predstaviti svoje djelatnosti, uz prezentaciju starih bosanskih kulinarskih specijaliteta. Danas popodne su stigle i delegacije prijateljskih gradova Burse, Ulcinja, Budve, Karpoša, Kragujevca i drugih pobratimskih općina, koje će danas prisustvovati Svečanoj sjednici Opštinskog vijeća Stari Grad.

Dan opštine Stari Grad obilježava se 2. maja, jer su tada vođene presudne bitke za odbranu Sarajeva i države BiH. Tog dana 1992. godine spriječeno je presijecanje grada na dva dijela, koje je opredijelilo i bilo presudno za dalji tok rata.

Danas je Stari Grad moderna opština sa obnovljenim građevinama i infrastrukturom, a najviše je prepoznatljiva po svom starom jezgru, koje posjećuju turisti iz cijelog svijeta i sve ih je više iz godine u godinu.
   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.