Dr. Arhim Ajazi: Pokrećemo inicijativu za dobijanje opštine Podgor

U povodu imenovanja za potpredsjednika Nove Demokratske Stranke na drugom kongresu, razgovaramo sa mladim i perspektivnim doktorom medicine Arhimom Ajazi iz Grnčara.

Na pitanje : Zašto ste počeli da se bavite politikom ? Naš sagovornik,  podpredsjednik NDS-a Dr. Arhim Ajazi iz Grnčara kroz šalu odovara da je politika veoma ozbiljna stvar da bi je prepustili da je vode samo političari i nastavlja… Na prethodnim parlamentarnim izborima igrom slučaja našo sam se na listi BSDAK-a kojoj sam donio oko 200 glasova. Kao početnik koji se počeo baviti politikom nisam znao za pripremljeni scenario te stranke koja već godinama ima tradiciju da se pojavi mjesec dana pred izbore, da je pobjednik onaj ko uspije da iskoristi lične interese a onda “zbogom svima”, više se ne poznajemo. A mi  koji imamo obraza pred biračima koji su nam dali glasove ostajemo pognute glave jer su sva predizborna obećanja bile samo prazne priče. Htio sam biti dio političke partije koja je uvjek aktuelna, koja je uvjek uz svoje birače i koja svoja predizborna obećanja sprovodi u djelo.

Zašto ste prešli u NDS, a ne u neku drugu političku partiju ?

U NDS-u naišo sam na veliko interesovanje te stranke za ulaganje u Podgoru. Godinama je bila praksa da veči dio hljeba odlazi u drugim sredinama a da se naši predstavnici iz Podgora zadovolje samo mrvicama. Nisam protiv razvoja Župe i drugih naših sredina, pogotovo ne bih da našu bošnjačku zajednicu djelim na posebne sredine ili neke kantone ionako nas ima malo, samo bih želio da se podjednako zajedno izgrađjujemo i da zajedno stvaramo bolju budućnost. A baš takvu moju viziju pronašao sam upravo u NDS-u. U stranci NDS postoji odličan spoj mladih i perspektivnih sa jedne strane i iskusnih sa druge, koji jedni druge odlično dopunjavaju i međusobno pomažu.

Da li ste upoznati sa nekim projektima konkretno u vašim sredinama ?

Naravno, već je počela izgradnja kulturnog sportskog centra za čiju realizaciju je zaslužan direktor direktorijata za kulturu, omladinu i sport, gospodin Almir Saiti. Prva faza ovog projekta je uspješno završena a kompletan završetak objekta očekujemo u toku naredne godine. Zatim, donijeli smo novu trafo stanicu a da bi njena funkcija bila zadovoljavajuća i u odgovarajućoj namjeni, tražili smo od direktora KEK-a da nam omogući novu liniju koju nam je obečao i koja će se uskoro realizovati.  Na proljeće počinjemo sa popločavanjem nekih sporednih ulica, već smo napravili projekat o asfaltiranju puta koji se spaja sa putem za Novo selo.

Kao jedan od najvažnijih projekata izdvojio bih izgradnju nove školske ustanove koja je uvrštena u budžet za 2014. godinu, a za čiju je izgradnju izdvojeno 400 hiljada eura. Sigurno će neki  političari iz drugih političkih partija  pokušati da ove projekte prepisuju sebi. Ali treba ih razumjeti da im je prešlo u navici da dižu ruke i kad se kaže da slon leti i da bez razmišljanja ubjeđuju narod kako su oni zaslužni što je slon poletio. Za uspješno ostvarenje ovih projekata naravno trebaće mi puna podrška mojih mještana,  jer ja sam spreman da radim zajedno sa njima, za njih, ali neke stvari ne mogu raditi sam umjesto njih. Da bi odradili jedan posao mora da postoji dobar plan, da se tačno zna šta se hoće, a ne da se kritikuje, komentariše i eksperimentiše, ionako nam je to nacionalna osobina. Treba mnogo više vremena utrošiti na oštrenje testere, nego drva sijeći tupom mašinom.

Ono sto je jako zanimljivo, Vi ste nam u pripremi za intervju spopmenuli jednu novinu koja bi bila jako važna za Bošnjake Podgore. Riječ je o pokretanju inicijative i podnošenje zahtjeva relevantnim institucijama Republike Kosova o dobijanju opštine Podgor ?

S obzirom da su poslijednji podaci popisa doveli do mogućnosti stvaranja nove Opštine Podgora, ja ću zajedno sa gospodinom Ćemailjom Smailji predati zahtjev za stvaranje jedne takve Opštine koja bi dovela do razvoja našeg regiona. Sela Prizrenskog Podgora: Ljubižda, Grnčare, Skorobišta i Novo Selo broje ukupno 8.737 stanovnika, a Bošnjaci čine 3.117 ili 35,6%. Gradjani te novonastale Opštine bi svoje potrebe u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, socijalne politike, kulture, turizma, sporta, ugostiteljstva, zaštite životne sredine, komunalnih djelatnosti i drugim oblastima na osnovu Ustava, zakona i podzakonskih akata, mogli provoditi u okviru svoje zajednice.

Finansiranjem iz opštinskog budžeta doći će do razvoja poljoprivrede (zemljoradnje, voćarstva, vinogradarstva, šumarstva, povrtarstva, stočarstva, pčelarstva), otvaranje malih prerađivačkih kapaciteta poljoprivrednih proizvoda,  turizma (razvoj rezervata prirode Kopane vode, seoskog ekološkog turizma sa bogatom gastronomskom ponudom, te čistom izvorskom vodom, zimski i ljetnji turizam),  ugostiteljstva (motelijerstvo, planinarski domovi, seoske kuće sa slamnatim krovovima  sa ponudom tradicionalnih slastičarskih proizvoda i zdrave hrane), otvaranja novih radnih mjesta (poticajem formiranja malih i srednjih preduzeća) što samo po sebi podrazumjeva dobrobit za svakog građanina opštine. Popuna budžeta opštine vršila bi se i dijelom “kolača” direktnih i indirektnih poreza koje plaćaju svi građani, pa samim tim i Bošnjaci. Sto je sve ovo već naveo naš uvaženi Dr. med Baškim Bajrami na portalu info-ks.

Kakvo će biti vaše političko djelovanje u NDS-u  ?

Moje primarno zalaganje biće rad sa omladinom i rješavanje njihovih problema. Obrazovana omladina je naš najveći potencijal i zato treba investirati u obrazovanje, kao što to rade u razvijenim zemljama. Dakle, ne prvo u tehnologiju i mašine. To dolazi kasnije, sa obučenim i obrazovanim ljudima. S obzirom na to da mi kasnimo sa reformama, jedini način da nadoknadimo taj nedostatak je nelinearni, brzi razvoj, a baza za to je obrazovanje.

Edukacija, trening, znanje osnovni su pokretači razvoja. Moj cilj je transparentna vlast, providna vlast, staklena vlast. Da nema tajni od naroda, da on bude upoznati sa mojim političkim djelovanjem. Za svaki euro koji je uzet od naroda mora se znati šta se sa njim dešava, od onog trenutka kad uđe u budžet, pa do onog trenutka kada dođe do svog krajnjeg korisnika. Finansije su ono polje gdje je kontrola najteža, ali i gdje je kontrola najvažnija.

Političari koji su spremni da se odreknu svog ličnog blagostanja, mogu da kažu, mi spadamo u onu generaciju koja će donijeti bolju budučnost svojoj zajednici. Mada to se ne može postignuti odjednom, za jedan dan. Mi smo još u položaju onih koji su posjekli šumu, pa posadili neke stabljičice i čude se što hlada nema. Ja ću raditi na tome da drveće poraste, ali ono ne može da poraste za godinu dana. Politiku doživljavam kao i medicinu to jest kao humanitarnu djelatnost, jer ljudima treba pomoći i u zdravlju a ne samo kada su bolesni. Želim da iza mene ostanu rezultati na koje će moja sredina biti ponosna, a ne neuspjesi zbog kojih ću se stidjeti.

Šta ćete poručiti vašim  budučim potencijalnim biračima, naravno ako se budete kandidovali na narednim izborima ?

Ne bih želio da me ljudi vole, koliko bih želio da samo uvažavaju moj rad. Nečije mjerilo treba da bude po tome šta je od postoječih realnih šansi, svojim trudom i vještinom iskoristio za svoju zajednicu, a ne po tome kako lijepo priča, udvara se narodu i kakve dobre namjere ima. To je isto kao što hirurg koji vas operiše nije vam baš simpatičan. Simpatičniji vam je onaj ljekar koji vas uvjerava da ste u odličnom stanju, da operacija nije potrebna, da ćete ozdraviti pijući čajeve, a nakon izvesnog vremena kaže vam da izlečenje nije moguće zato što se niste operisali na vrijeme.

Svim našim Bošnjacima poručio bih da koriste jednu Englesku poslovicu koja glasi : ,,Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me“ – što u prevodu znači : “Prevari me jednom, sram te bilo, prevari me dvaput, sram mene bilo”,rekao je dr. Arhim Ajazi u intervjuu za naš portal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.