Dvije osobe stradale u rudniku

dvijeosoverudnik

Najmanje dvije osobe smrtno su stradale u rudniku boksita „Trobukva“ u mjestu Studena Vrila kod Postušja (BiH).

U Dobrovoljnom vatrogasnom društvu (DVD) Posušje, stradali su se, prema prvim informacijama, ugušili uslijed trovanja plinom, vjerovatno metanom.

U rudnik su upućene ekipe DVD-a Posušje, Hitne pomoći i GSS-a Posušje. Prilikom pružanja pomoći unesrećenima, pet članova GSS-a, također, je otrovano plinom, ali su isti za sada van životne opasnosti. Četvorica su zbrinuta u mostarskog bolnici, a jedan u Domu zdravlja Tomislavgrad.

Tijela nastradalih su i dalje u jami rudnika Trobukva“. Očekuje se izlazak ekipe spasilaca rudnika „Kreka“ i stručnih službi za rudarstvo, koji će izvući tijela nastradalih iz jame.

“Prema onome što se može vidjeti radi se o dvije osobe, a nije isključeno da ih ima i više. Još uvijek nije poznato odakle su nastradalih i koje su životne dobi”, kazali su agenciji Anadolija u DVD Posušje.

Inače, rudnik je od ranije napušten upravo zbog prisustva metana. Nije poznato što su stradali radili u rudniku. Prema nepotvrđenim informacijama, radilo se osobama koje se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina, a iz rudnika su pokušali izvući zaostalo željezo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.