Čedomir Jovanović: Dodik je kao dinosaurus, veliko tijelo i mali mozak

Jovanović je prije toga bio u Podgorici, početkom iduće sedmice ide u Sarajevo, a zasad se ne odaziva jedino pozivu Srba sa sjevera Kosova. Kaže, veliki su izgledi da mu ondje netko od političkih protivnika iz Srbije organizira provokacije. Dakle, Jovanović obilazi susjedne zemlje u sklopu svoje izborne kampanje, u kojoj njegova stranka, Liberalno-demokratska partija, u koaliciji s Vukom Draškovićem, dobiva između 8 i 10 posto podrške, što je priličan rast za liberale.

Želja mi je da Srbija odmah nakon izbora povuče svoju protutužbu za genocid protiv Hrvatske, koja nije ni podignuta zbog želje da se kazni genocidna politika, nego iz revolta i frustracije. A što će učiniti Hrvatska sa svojom tužbom, to je hrvatska stvar. Srbija svoju sreću ne treba tražiti u silovanju povijesti i toj prenapregnutoj tezi da ćemo biti oslobođeni odgovornosti za ono što se dogodilo devedesetih godina. Ništa nam neće pomoći da otkrivamo motive kopajući po Jasenovcu i 2. svjetskom ratu – kaže Jovanović. Pohvalio je reakciju hrvatskog državnog vrha na pitanje rehabilitacije četničkog vojvode Draže Mihailovića, koja se sastojala uglavnom u žaljenju što se to događa u Srbiji i konstataciji da je taj proces unutarnja stvar Srbije, piše Večernji.

Mihailovićeva porodica zatražila je da se na sudu utvrdi kakav je bio sudski proces u kojem je on osuđen, no to ne znači da će zaista četništvo biti rehabilitirano – kaže Jovanović i dodaje:

Hrvatska i Srbija su politički, ekonomski, kulturno, gotovo na svakom planu, upućene jedna na drugu. Danas gubimo jer svoje odnose svodimo na to da više ne stvaramo štetu sebi niti smo prijetnja okruženju. Na pitanja iz prošlosti moramo dati jasne odgovore. Ako to ne učinimo mi, to neće učiniti Europa i svijet jer tu se angažiraju ljudi bez ikakvog senzibiliteta za te činjenice i vremena da ih prouče. Svoje odnose moramo urediti sami – ističe Jovanović uz kritiku politike Milorada Dodika u Republici Srpskoj. Dodik je kao dinosaurus, veliko tijelo i mali mozak. Zagreb i Beograd moraju pomoći BiH, kaže Jovanović ističući da kosovskog pitanja u stvari nema jer život je dao odgovor na njega. Bilo bi dobro kad bi Srbija priznalo Kosovo, kaže.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.