Edukacijom i ibadetom do preporoda bošnjačke zajednice u Luksemburgu

U subotu (26/03), iz luksemburškog grada Escha, uputiti će se autobus ka Briselskom aerodromu. Njegovi putnici, njih 50-ak, pretežno su mladi Bošnjaci i Bošnjakinje, većinom bračni parovi, koji su nanijetili obavljanje umre. Predviđeno je da istog dana pomenuta hairli skupina stigne u sveti muslimanski grad Medinu, gdje će se zadržati oko 5 dana, da bi preostalih 7 dana proveli u gradu Meki, u okrilju Drevnog hrama i predivne Kabe.

Za vodiča i šerijatskog savjetnika je određen Mithad ef. Ćeman iz Sarajeva, svršenik Medinskog univerziteta, koji je godinama živeo u Gradu Allahovog Poslanika, a.s., Medini, te je za to vrijeme mnogo puta obavio hadž i umru, i tako stekao nemalo iskustvo koje će sigurni smo na najbolji način prenijeti na luksemburške umraše.

Boravak Mithada ef. Ćemana u Luksemburgu je iskorišten vrlo racionalno, tako da je u toku sedmice koja je prethodila odlasku na put, održao predavanje u džamiji u Eschu (AIC SUD) na temu “Na licima su im tragovi”, zatim u džematu na Bonnevoie (AIL) na temu “Klonulosti – pojava, uzroci i liječenje”, te također u džematu blizu glavne željezničke stanice u Luksemburgu (CIL) na temu “Odgoj duše”. Predavanja su bila vrlo posjećena, a nakon predavanja se u svim pomenutim džematima promovirala knjiga u izdavaštvu džemata AIC SUD iz Escha, “Principi očuvanja jedinstva islamskog saffa”, ali i knjiga u izdavaštvu Unije mladih aktivista (UMA) – “Strasti i njihov utjecaj na razilaženje”. Hutbu i džumu namaz je predvodio u džematu na Bonnovoie (AIL).

Značajno je istaći da su svi zainteresirani putnici također prošli kroz kratak kurs o propisima obavljanja umre, kako bi u potpunosti bili spremni za propisno obavljenje tog uzvišenog ibadeta.

Džematima domaćinima pomenutih predavanjima čestitamo na dokazanim kapacitetima koordiniranog djelovanja i organiziranja, a našim mladim putnicima želimo hairli put i kabul umru.

Na kraju, želimo naglasiti da poseban ugođaj budućim umrašima pričinjava to što im im je hairli put poželio lično Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, Muamer ef. Zukorlić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.