Efekat fizičke aktivnosti na plodnost: Umjerenim vježbama brže do začeća

“Ova studija je prva koja je utvrdila efekat fizičke aktivnosti na plodnost koja varira u odnosu na indeks tjelesne mase”, rekao je Lauren Wise, reproduktivni epidemiolog sa Univerziteta u Bostonu. Indeks tjelesne mase je odnos visine i težine.

On je dodao da preporučuje vježbe svim svojim pacijentkinjama, a najbolji način za začeće su umjerene vježbe.

Istraživači u SAD i Danskoj pratili su više od 3.500 Dankinja životne dobi između 18 i 40 godina koje su pokušavale da zatrudne tokom jedne godine, koliko je trajalo istraživanje, navodi se u studiji, koja je objavljena u časopisu “Plodnost i sterilnost”.

Sve su imale stabilne veze i nisu bile podvrgnute nekom tretmanu plodnosti.

Učesnici su procijenili broj sati sedmično koliko su proveli vježbajući protekle godine, kao i intenzitet vježbi. Tokom istraživanja, skoro 70 posto žena ostalo je u drugom stanju.

Umjerene vježbe kao što su šetnja, vožnja bicikla ili baštovanstvo povezani su sa bržim začećem kod svih žena, bez obzira na težinu.

Žene koje provode više od pet sati sedmično radeći umjerene vježbe imaju 18 posto više šansi da zatrudne, u odnosu na žene koje su radile umjerene vježbe sat ili manje sedmično.

Nasuprot tome, ženama normalne težine ili mršavima, koje su radile žestoke vježbe, kao što su trčanje ili aerobik, trebalo je više vremena da zatrudne.

Žene koje su vježbale mnogo više od pet sati svake sedmice imali su 32 posto manje šansi da ostanu trudne u odnosu na žene koje uopšte nisu radile teške vježbe.

Nije uspostavljena veza između napornih vježbi i vremena koje je potrebno gojaznim ženama da zatrudne.

Generalno, gojazne žene imaju problema sa začećem i velikim brojem komplikacija u trudnoći, kaže Richard Grazi, specijalista reproduktivne medicine u Brooklynu u New Yorku, dodajući da je salo ili debljina metabolički aktivno, odnosno stvara višak estrogena.

Dodatni estrogeni mogu da potisnu druge hormone odgovorne za ovulaciju što može dovesti do neredovnih ili izostanka ciklusa.

Sa druge strane, nije jasno zašto mršave žene, koje rade teške vježbe, imaju problema sa začećem.

Može se desiti da je razlog premalo sala i poznato je da sportistkinje i veoma mršave žene imaju problema sa ciklusom.

Vježbe mogu, takođe, da utiču na mogućnost oplođenog jajeta da uđe u matericu, a to posebno važi za žene koje dosta trče ili voze bicikl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.