“EKO – LIVE” i Udruženje malinara “Agro-Red-Gold”: Apel građanima Župe, Podgora i Gore

Partnerska udruženja: Ekološka organizacija ” EKO – LIVE ” iz Prizrena i Udruženje malinara “Agro-Red-Gold” Šar,Župa-Prizren javno se obraćaju i apeluju na građane, prvenstveno Župe, Podgora i Gore postojećim i potencijalnim beračima gljiva, šumskih plodova i ljekovitog bilja, te otkupljivačima i institucijama sa slijedećim apelom:

Ranijih godina, a nešto više prošle godine, uočili smo znatne i masovnije aktivnosti brojnih mještana sela navedenih regiona Prizrenske opštine vezano sa ubiranje-sakupljanje navedenih vrsta prirodnog blaga a kojima raspolaže i centralni dio ove naše prirodne ljepotice Šar-planine.

I sve to djelom nije ništa čudno, već svakako “korisno”za sve povezane aktere u lancu da je i iz brojnih razloga i te kako i štetno po nas, okolinu i pokoljenja jer:

-Nestručnim i neodgovornim odnosom i pohlepom za sto masovnijim ubiranjem istih dolazi do iskorjenjavanja i totalnog uništenja pojedinih-rijetkih vrsta.

Niti su berači vješti a posebno su otkupljivači neodgovorni i ne želeći da ulože ništa bar u edukaciji već u pohlepi za sto većim otkupom  i zaradom potpomažu istrebljenju istih.

Uvijek trebamo imati na umu i nikada nesmijemo zaboraviti da:

”Prirodu-dunjaluk nismo naslijedili od predaka već smo  privremeno posudili od pokoljenja na čuvanje”.

Navodimo i citat iz svete nam knjige-Kurana sura II 60 u kojem se kaže:

Jedite i pijte Alahove darove, ne čineći zlo po zemlji i praveći nered.

Poznato je da je masovno branje samoniklog bilja i gljiva pokazatelj je neimaštine silna potraga građana za samoniklim biljem i gljivama u mnogome je rezultat samonikle bijede u našoj zemlji, a puno manje rezultat svijesti građana i želje da se hrane zdravije, odnosno da jedu više zelenjave,a manje mesa i kolača.

I ako je već tako ono bar budimo odgovorni prema prirodi pa ne uništimo sve čime nas dragi Alah daruje već sačuvajmo od uništenja ostavivši mogućnost da se dalje reprodukuje i time misleći kako na sebe a posebno na pokoljenja da se zdravo hrane.

Mi partnerski suradnici avim apelom tražimo opštu podršku za masovnim  prihvatanjem svih aktera u lancu a posebno na podršku Javnih institucija-Ministarstava i Službi kako ne bismo kolektivno participirali u ovom zulumu.

S poštovanjem i unapred zahvalni na podršci od svih Vas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.