Elektronski implantati za mršavljenje

Britanski naučnici izumili su inteligentne mikročipove koji mogu potisnuti apetit i uskoro će započeti njihova testiranja na životinjama.
 
Stručnjaci s Imperial College London smatraju da bi se njihovi elektronski implantati mogli pokazati boljim rješenjem u borbi protiv pretilosti od invazivnih operativnih zahvata čiji je cilj smanjenje tjelesne mase.

Mikročip se veže na živac vagus koji igra ulogu u regulaciji apetita kao i u čitavom nizu drugih funkcija u organizmu, a procjenjuje se da bi testiranja na ljudima mogla započeti za 3 godine.

Mikročip je dizajniran za čitanje i obradu električnih i hemijskih signala o osjećaju sitosti i može slati električne signale u mozak smanjujući tako potrebu za jelom.

Britanski naučnici već su izradili sličan implantat koji smanjuje broj epileptičkih napada time što također djeluje na vagus.

“To je vrlo mali mikročip i na tom čipu imamo inteligenciju koja može izmijeniti signale odgovorne za kontrolu apetita”, kazao je Chris Toumazou s Imperial College London.

Kaže kako su početna ispitivanja u laboratoriju već pokazala da model funkcionira.

“Bit će to mali implantat i bit će dizajniran tako da nema nuspojava, a apetit će kontrolirati na prirodni način”.

“Što se tiče mozga, dobijat će iste signale iz probavnog sistema koje normalno dobija nakon obroka, a ti signali kažu: nemoj više jesti, želudac je pun hrane i ne moraš više jesti”, kaže Toumazou.

Na razvoju implantata za kontrolu apetita rade i američki stručnjaci koji su već proveli klinička ispitivanja na pacijentima koji su izgubili najmanje 20% viška tjelesne mase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.