Erdogan: Organizacije kao ISIS, PYD i YPG su samo oruđe borbe globalnih sila u Siriji


Predsjednik Erdogan se u Istanbulu obratio prisutnima na svečanom obilježavanju tri decenije rada fondacije Birlik i tom prilikom komentirao aktuelnu situaciju u Turskoj i regiji.

„Neka niko nikoga ne pokušava prevariti. ISIS, PYD, YPG i slične organizacije su samo oruđe sa borbu globalnih sila u Siriji. PKK kod nas je isto to. Nema tu nikakve razlike“, kazao je Erdogan.

Ukazujući na globalni problem terorizma u svijetu, Erdogan je kazao da muslimani danas imaju izuzetno važnu zadaću da se izbore da se ne dozvoli organizacijama poput ISIS-a, Al Kaide, Boko Harama ili Al Shabaaba da zloupotrebljavaju islam i tako nanose najveću štetu upravo muslimanima.

„Te organizacije svojim aktivnostima ništa dobro muslimanima ne donose, osim što daju povoda nekim drugim snagama da interveniraju. Grube intervencije će trajati sve dok mi ne ustanemo i ne spriječimo te terorističke projekte. Muslimani više ne mogu, niti trebaju trpiti poniženja. Moramo više raditi na buđenu te svijesti u cijelom islamskom svijetu“, poručio je Erdogan.

Osvrnuvši se na ruske zračne operacije u Siriji, Erdogan je kazao da je mnogo puta pitao ruske lidere šta rade u Siriji i Iraku i da je uvijek dobijao odgovor da to rade u skladu sa međunarodnim pravom jer su dobili takav zahtjev od strane tamošnjih vlasti.

„Nisu obavezni da se odazovu vlastima sirijskog režima koji je do sada ubio više od 400.000 ljudi. Ukoliko svojim intervencijama i prisustvom podržavate taj režim, vi ustvari na neki način podržavate i te zločine“, kazao je Erdogan.

Prvi čovjek Turske Erdogan smatra da je jedan od osnovnih razloga zbog kojih se Sirija nalazi u aktuelnoj situaciji i činjenica da uticajne zemlje zbog svojih agendi i interesa različito gledaju na sirijsko pitanje.

„Danas bi stvari dosta drugačije izgledale da je Zapad imao hrabrosti da odlučnije podrži opoziciju koja predstavlja sirijski narod, ali su se zapalili i zavapili tek kada su izbjeglice stigle na njihova vrata. Turska nije stvari tako posmatrala. Otvorili smo vrata i trenutno zbrinjavamo 2,2 miliona sirijskih i 300.000 iračkih izbjeglica“, poručio je Erdogan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.