Erdogan saopštio imena 10 novih ministara

U novom kabinetu turske vlade naći će se tri nova ministra koji će obnašati upraženja mjesta u vladi nakon ostavki trojice ministara, koji su podnijeli ostavke nakon navoda o korupciji i pokretanja više istraga.

Premijer Erdogan je nakon sastanka sa predsjednikom Gulom novinarima saopćio deset novih izmjena na ministarskim pozicijama u vladi. Umjesto dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Muammera Gulera, koji je podnio ostavku, postavljen je dosadašnji podsekretar vlade Turske Efkan Ala.

Na mjesto ministra ekonomije koje je do sada obavljao Zafer Čaglayan, čije je mjesto također ostalo upražnjeno nakon ostavke, postavljen je Nihat Zeybekci. Umjesto ministra za okoliš i urbanizam Turske Erdogana Bayraktara, koji je podnio ostavku na to mjesto, postavljen je Idris Gulluce.

Također, među novim imenima je i poslanik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) iz Ankare Emrullah Išler koji će preuzeti mjesto Bekira Bozdaga na poziciji zamjenika premijera Turske.

Na mjesto ministra pravde Turske postavljen je dosadašnji zamjenik premijera, Bekir Bozdag.

Poziciju ministra prometa i komunikacija obnašat će dosadašnji poslanik AK Partije u Karamanu, Lutfu Elvan, dok je na poziciju ministra Evropske unije postavljen Mevlut Cavusoglu. Na mjesto ministra nauke i industrije postavljen je Fikri Išik, a na poziciju ministra porodice i socijalnih politika Ayšenur Islam.

Također, novi ministar omladine i sporta Turske će biti Akif Cagatay Kilič. Tri ministarske pozicije ostale su upražnjene nakon ostavki, šest ministara zamijenjeneo prema ranijoj najavi revizije kabineta, zbog kandidature dosadašnjih ministara na mjesta gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima u martu naredne godine. Jedna izmjena napravljena je premještanjem zamjenika premijera Bekira Bozdaga, na funkciju ministra pravde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.