Erdoganov potez „natjerao“ je turiste u Tursku, zbog ovoga na plažama na Jadranu nema žive duše…

Kako bi barem privremeno pomogle turističkom sektoru koji je među najpogođenijima zbog pandemije, mnoge europske zemlje donijele su odluku o privremenom smanjenju PDV-a na turističke usluge.

Kako je objavio HOTREC, Europska udruga hotela, restorana i ugostiteljskih objekata, na tu mjeru zasad se odlučilo 11 zemalja, među kojima nema Hrvatske, ali su ovdje zato njihovi ljuti turistički konkurenti Grčka i Turska.

Tako je Turska za razdoblje od 1. aprila do 30. novembra 2020. donijela odluku da će PDV u segmentu hotelijerstva s ionako niskih osam pasti na samo jedan posto, što je, ujedno, najniži PDV u bilo kojem turističkom segmentu u Europi.

Grci su, pak, odlučili smanjiti PDV u segmentu usluživanja bezalkoholnih pića sa 24 na 13 posto, a za hospitality sa 13 na samo pet posto.

U Hrvatskoj se trenutno turizam oporezuje po dvjema stopama – 25 i 13 posto, od čega je ta smanjena stopa uvedena tek nedavno, i to isključivo za segment pripreme i posluživanja jela i slastica izvan ugostiteljskog objekta.

– Kad je u pitanju PDV, neki se pomaci jesu dogodili u posljednje vrijeme, no mi i dalje imamo jednu od najviših stopa PDV-a za turizam, posebno u odnosu na naše konkurente. Smanjenje stopa PDV-a preduvjet je za dizanje konkurentnosti u normalnim okolnostima, a u ovim okolnostima u kojima je svijet podređen pandemiji, PDV je pitanje preživljavanja – napominje Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, apelirajući na Vladu da, po uzoru na konkurentske zemlje, razmisli o uvođenju privremenih međustopa kako bi dodatno pomogla sektoru.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook