EU želi Balkan da bi pokazala da je još atraktivna

List ocjenjuje da je glavni problem Evropske unije danas to što ljudi koji u njoj žive nemaju povjerenje u nju I ne identifikuju se sa njom.

Istraživanje Eurobarometra je pokazalo da samo 49 odsto stanovnika EU smatra da je članstvo u Uniji dobra stvar, dok samo 42 odsto ima povjerenje u evropske institucije, navodi američki nedjeljnik.

List koji se bavi međunarodnim odnosima i spoljnom politikom SAD, navodi da se glavne odluke više ne donose samo u Briselu, već i u Berlinu, i da veliki problem predstavlja to što EU nema jedinstvenu spoljnu politiku.

Rat u Libiji je pokazao da EU skoro nikakva sredstva ne odvaja za odbranu.

Francuska i Britanija, koje su predvodile napad, skoro u potpunosti su zavisile od logističke podrške američkih snaga, smatra Forin Polisi.

Ocjenjujući ekonomiju EU, list ističe da je monetarna unija doživjela debakl, uz ocjenu da ne može da postoji uspješna monetarna unija bez političke i fiskalne unije.

Nesuglasice će se vjerovatno završiti izlaskom Grčke iz evrozone, što bi Njemačka danas sigurno željela , piše Forin polisi.

Nedjeljnik zaključuje da će u budućnosti EU vjerovatno ići ka većoj centralizaciji i oduzimanju prava državama članicama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.