EU: Ko živi najduže, a ko najzdravije?

Životni vijek Evropljana je sve duži, ali njihovo zdravlje poslije 65. godine nije uvijek dobro, rezultati su istraživanja koji su objavljeni 17. aprila u Parizu.

Prema tom istraživanju, od svih Evropljana, Francuzi najduže žive. Muškarci u toj zemlji poslije 65. godine u prosjeku žive još 19,3 godina, a žene još 23,8. To je nešto više nego u prosjeku u EU, gdje muškarci poslije 65 godine žive još 18 godina, a žene 21,4.

Ljudi su u prosjeku boljeg zdravlja, što ukazuje da uprkos krizi vode računa o svom zdravstvenom stanju, kaže Žan Mari Robin iz francuskog instituta za istraživanje Inserm.

Francuska, međutim, ne prednjači medju ostalim zemljama EU kada je riječ o zdravlju njenih građana poslije 65 godine. Razlike među pojedinim zemljama su velike, pa tako muškarci u Litvaniji prosječno žive 68 godina, a Švedjani 11,9 godina duže.

Dobro zdravlje muškarci u Slovačkoj održe do 52 godine, dok se Šveđani dobrim fizičkim stanjem mogu pohvaliti u prosjeku do svoje 71. godine.

Slovakinje dobro zdravlje imaju do 53. godine, a žene na Malti do oko 70. godine.

Zdravljem u poznim godinama se najviše mogu pohvaliti Švedjanke i Norvežanke, pošto dobro stanje organizama održe do oko 80. godine, dok su Špankinje i Francuskinje u prosjeku zdrave do oko 74. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.