Euleks predao skoro 1.000 novih kopija matičnih knjiga

Euleks je predao 972 ovjerene kopije matičnih knjiga Kosovskoj agenciji za civilnu registraciju a knjige pokrivaju opštine Lipljan (489 kopija), Obilić (264 kopije) i Kosovo Polje (219 kopija).

Tereza Dineva iz Euleksove Savjetodavne jedinice za unutrašnje poslove izjavila je da će Agencija za civilnu registraciju pomoću ovjerenih kopija moći da uspostavi potpuno povjerljiv sistem civilnog registra, jedan zapis – jedna osoba, sa jednim, tačnim identitetom, čime će moći da ispuni potrebe građana Kosova.

Kopije su uručene vršiocu dužnosti izvršnog službenika Kosovske agencije za civilni registar Abedinu Mehmetiju, saopšteno je iz Euleksa.

– Smatramo da je današnje uručenje ovjerenih kopija bitno ne samo za Agenciju, Ministarstvo unutrašnjih poslova, već i za sve građane Kosova, zbog toga što doprinosi stvaranju povjerljivog civilnog registra – rekao je Mehmeti.

Ove kopije su izrađene i ovjerene tokom protekla dva mjeseca, kao dio opširnijeg projekta koji se sprovodi u Nišu, a na kojem rade Euleks i Danski savjet za izbjeglice, kao i ekipe sa Kosova i Srbije.

Procjenjuje se da se u Srbiji nalazi otprilike 12.036 matičnih knjiga. Ovjerene kopije originalnih matičnih knjiga čine dio dogovora postignutog 2. jula 2011. godine kroz dijalog između Prištine i Beograda, kojim je posredovala Evropska unija.

Euleks je do sada predao više od 1.331 ovjerene kopije matičnih knjiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.