EVO KAKO DA SMANJITE RAČUNE TOKOM ZIME: Podesite prozore na “ZIMSKI REŽIM”, većina ljudi nije znala za ovu caku

Za podmazivanje nije potrebno da kupujete bilo kakve specijalne preparate niti da skupo plaćate masti namenjene samo za tu svrhu. Dovoljno je da upotrebite stari “dobri” vazelin

Dobro zatvaranje i dihtovanje prozora i vrata ključan je faktor za održavanje stabilne temperature u domu.

Naročito je važno da pripreme obavite pre nego što počne jaka zima. Da bi se kvake i brave lako otvarale i zatvarale, kao i da bi što duže trajali okovi koji su najskuplji element PVC i aluminijumske stolarije, treba da ih redovno podmazujete. Ali to nije sve.

Za podmazivanje nije potrebno da kupujete bilo kakve specijalne preparate niti da skupo plaćate masti namenjene samo za tu svrhu. Dovoljno je da upotrebite stari “dobri” vazelin. Ovu mast inače treba uvek da imate u domaćinstvu.

Obrišite suvom krpom “jezičak” na svakoj bravi i kvaki, pa prstima nanesite malu količinu vazelina i nekoliko puta otvorite i zatvorite prozor tj. vrata da bi se mast dobro rasporedila. Biće dovoljno da ovo uradite jednom u par meseci i očuvaćete vredne okove na stolariji.

Mnogi i ne znaju dve bitne stvari koje vam mogu značiti. Naime, na prozorima možete podesiti zimski i letnji režim.

Jednostavno otvorite prozor i pronađite šraf na strani gde se nalazi ručica, pa ga podesite pomoću inbus ključa. Inbus ključem zavrtanj okrenite ka unutra i stan će vam odmah biti mnogo topliji.

Ali budite oprezni i nikako prozor ne ostavljajte u tom položaju cele godine jer se tako gume mnogo brže troše.

Ukoliko niste sigurni u kojem je položaju vaš prozor, uz jedan trik ćete lako otkriti. Pritisnite list papira prozorskim krilom. Ako možete da ga izvučete bez problema, prozor je u letnjem položaju. U suprotnom, verovatno je u zimskom.

(Espreso.co.rs)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook