Evropa – tržnica droge

Evropa je tržnica droge i mjesto na kojem se proizvodi i rastura droga ali i razmjenjuju iskustva u vezi sa proizvodnjom i uživanjem droge, kaže se u izvještaju EUROPOL-a i Evropske observatorije za narkomaniju (EBDD).

Evropsko tržište drogom ocjenjuje se kao izrazito dobro razvijeno, dinamično i inovativno. Laurent Laniel, analitičar Evropske observatorije za narkomaniju i ovisnost od droge (EBDD) kaže da se najviše koristi kanabis, potom kokain i amfetamin, ali i da i dalje postoji dobar broj korisnika heroina.”Kokain se proizvodi u Andima, u Kolumbiji, Boliviji i Peruu i u Evropu dolazi preko različitih ruta, koje vode ili preko Afrike, ili preko Karipskih zemalja, ili preko Brazila i Argentine. Heroin uglavnom stiže iz Afganistana, gdje se i dobija njegova sirovina, opijum od kojeg se heroin u većim količinama proizvodi i u Pakistanu i Iranu”, kaže Laniel.

Heino Stoever, voditelj Instituta za istraživanje ovisnosti pri visokoškolskoj ustanovi u Frankfurtu ističe da heroin ne odgovara više duhu savremenog vremena jer je to gubitnička droga, koja asocira na HIV i AIDS i da sve više gubi na atraktivnosti, za razliku od tzv. modernih vrsta droge. “To su droge koje ubrzavaju, povećavaju aktivnosti, koje nisu poput heroina omamljujuće i usporavajuće, već poput kokaina daju snagu i polet. Dakle riječ je o substancama koje se dobro uklapaju u našu kulturu, društvo u kojem dominira učinak, konkurentska borba i koje čovjeka u određenom trenutku podignu i naprave da postane fit”, kaže Stoever.

Tješnja saradnja

U izvještaju EUROPOL-a i Evropske observatorije za narkomaniju (EBDD) se dodaje i da su konsekventne kontrole na krijumčarskim rutama urodile plodom. Predlaže se još tješnja saradnja evropskih zemalja, odnosno njihovih policija u suzbijanju trgovine i rasturanja droge. Tim prije što je, kako ističe Laurent Laniel, analitičar Evropske observatorije za narkomaniju i ovisnost od droge (EBDD), Evropa također značajna destinacija za proizvodnju opojnih droga i narkotika.

“Ono što ljudi ne znaju je i da je Evropa važan proizvođač droge, što znači da se mnoge droge koje se konzumiraju u Evropi tu i proizvode. To je slučaj sa amfetaminom, metamfetaminom i kanabisom. Evropa je postala najveći proizvođač kanabisa to je slučaj i sa ecstasy, MDMA, koji se proizvodi i rastura unutar evropskih granica”, kaže Laniel.

Heino Stoever, voditelj Instituta za istraživanje ovisnosti od droga u Frankfurtu smatra da je Holandija napravila pravi potez legalizacijom kanabisa.To nije dovelo do povećanja broja korisnika ove droge, naprotiv, ona se u Holandiji konzumira manje nego u Njemačkoj, smatra Heino Stoever.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.