Evropski šamar Zapadnom Balkanu, makronizacija i neki ruski vjetrovi

Evropska unija zadala je jak udarac Zapadnom Balkanu. Neočekivano. A šta je sljedeće? Zašto EU napušta ovaj dio Evrope i kome ga prepušta? Hoće li Rusija preuzeti “kontrolu”? Šta da očekuje Crna Gora? Da li je proces proširenja zaista stopiran?

Sve su ovo pitanja koja se nameću nakon što lideri EU juče nijesu odredili datum početka pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Ispunjeno je sve što je Brisel tražio od Skoplja i Tirane da se otvore pregovori sa EU, ali je Evropa rekla STOP!

Evropski lideri prekinuli su juče razgovore a da nijesu postigli dogovor o eventualnom početku pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, uprkos upozorenjima da bi odbijanje narušilo reputaciju EU i dovelo u opasnost region Zapadnog Balkana.

U glavnoj ulozi je ponovo francuski predsjednik Emanuel Makron koji odbija prijem novih članica dok se procedure za proširenje EU ne poboljšaju, dok se Holandija protivi kandidaturi Albanije i osporava ocjene Evropske komisije da su dvije zemlje ispunile uslove za početak pristupnih pregovora.

Makron ne propušta priliku da poruči da nije vrijeme za proširenje.

To je na Balkanu izavalo zabrinutost. Crna Gora kao najavljena prva sljedeća članica zatečena je. Proširenje više nije izvjesno, a 2025. godina sada izgleda kao nemoguća misija.

Nema više garancja ni za šta. Jer ko garantuje da će Crna Gora, i ako ispuni sve tražene kriterijume, postati članica EU.

Jasno je da je ovo politička odluka moćnih.

Koliko je odluka loša za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, te koliko je iznenadila i one u Briselu, možda najbolje govori poruka koju je juče uputio predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk koji je rekao “da je ovo bila velika greška”, navodeći da za ovakvu odluku ne treba kriviti ni Skoplje ni Tiranu, jer su obje zemlje su spremne da već sad otpočnu pregovore.

Pokušavajući da utješi Skoplje i Tiranu, poručio im je da ne odustanu od ambicija, te obećao da će obje jednog dana postati punopravne članice Evropske unije.

Tusk i najavio da će se EU vratiti ovom pitanju tek uoči Zagrebačkog samita, koji je planiran za maj naredne godine.

Vratiće se ovom pitanju, ali, ko može obećati da se neće i tada desiti “makronizacija”.

Iako se do skoro gotovo nije moglo čuti da prošitenje neće biti zaustavljeno, posljednjih mjeseci sve više zvaničnika to jasno saopštava.

Dakle, proširenje je zaustavljeno, privremeno ili ne.

A šta će brdoviti Balkan? Crna Gora?

Da li će Evropa koja ovaj region “svim” silama štiti od ruskog potkopavanja, sada svim silama Zapadni Balkan gurnuti u ruke onih za koje kažu da su prljavo htjeli destabilizovati i promijeniti državni poredak.

Skoplje i Tirana neprijatno iznenađeni odlukom EU tvrde da su izigrani.

Nije manje iznenađen bio ni crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je ocijenio je da je nemogućnost postizanja dogovora na Evropskom Savjetu o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom veliko razočarenje za sve u regionu.

“To može imati veoma negativne posljedice i za Zapadni Balkan, i za Evropsku uniju”, naveo je predsjednik u objavi na Tviteru.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana