Faktori koji povećavaju rizik od raka dojke

1. Rasa i etnička pripadnost 

Naučno je dokazano da su bijele žene sklonije tome da obole od raka dojki nego Afroamerikanke. Međutim, stopa izlječenja je viša kod bjelkinja. 

2. Genetika i porodična istorija bolesti 

Možete biti genetski predodređeni za dobijanje raka dojke ukoliko je ženama iz vaše porodice već uspostavljena ova dijagnoza. Redovno idite na preglede kako biste na vrijeme počeli da se liječite. 

3. Lična istorija bolesti 

Ukoliko ste već imali rak jedne dojke, nažalost, moguće je da će se pojaviti i na drugoj. Zato je veoma važna redovna kontrola. 

4. Gusto tkivo dojki 

Grudi se sastoje od masnog, žlezdanog i fibroznog tkiva. Kada imate više žlezdanog i fibroznog tkiva, a manje masnog, veći je rizik dobijanja raka dojke. 

5. Menstruacija, gojaznost i godine 

Ukoliko ste menstruaciju dobili rano, a u menopauzu ušli kasno, recimo oko pedesete godine, povećan je rizik nastanka raka dojke. Što se tiče težine, žene koje su se ugojile u zrelim godinama sklonije su dobijanju raka od onih koje su gojazne od djetinjstva. 

6. Kontraceptivne pilule 

Uzimanje kontraceptivnih pilula takođe povećava rizik od karcinoma. Međutim, dobra vijest je da se rizik smanji ili nestane čim prestanete da ih pijete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.