Falsifikovala protokole i potpise: Austrijska službenica “potrošila” 340 miliona eura

Austrijsku pokrajinu Salzburg potresa finansijski skandal vezan za jednu službenicu u pokrajinskoj vlasti koja je pogrešnim špekulacijama izgubila čak 340 miliona eura pokrajinskog novca, a gubitak vješto prikrivala u knjigama.

David Brener, ministar finansija pokrajine Salzburg, istakao je da je ustanovljeno da je službenica godinama varala i lagala nadležne vlasti, te da je uspjela da zaobiđe sve kontrolne instance i bezbjednosne sisteme pokrajine.

Na svoju ruku ona je, najvjerovatnije već od 2001, kako je saopšteno, u ime pokrajine ulagala u rizične finansijske poslove, koje je unutar svog odjeljenja prećutala, i za koje nije imala ovlašćenja.

Iz ovih poslova je 2006. i 2007. nastao gubitak u visini od 340 miliona eura, koje je sakrila u knjigama. Da bi prikrila minus u budžetu, ona je falsifikovala protokole i potpise.

Radi se o službenici za koju su svi tvrdili da je veoma kompetentna, jako inteligentna i koja je bila veoma ugledna, a koja je službovala pod čak tri ministra finansija pokrajine.

Ona je važila za vodećeg finansijskog menadžera pokrajine Salcburg, kojoj su svi vjerovali, objasnio je Brener povodom objelodanjivanja skandala.

“Ona je to savršeno odradila”, objasnio je šef finansijskog odjeljenja Eduard Paulus, dodajući da je to do te mjere bilo savršeno da prevara nije bila primijećena kako od političkih vlasti, tako ni od kontrolnih instanci, revizorske ustanove Salcburga i u Beču.

“Ona nas je prevarila. Za to je bilo potrebno mnogo energije”, naglasio je direktor revizorske ustanove Manfred Miler.

Trenutno eksperti treba da utvrde tačan iznos štete koju je nanijela službenica, a očekuje se da će izvještaj biti gotovo tek krajem januara.

“Ne treba strahovati od katastrofe”, umiruje Paulus.

Naime, postoji na desetine hiljade računa, a neprestano se otkrivaju novi dosijei, saopšteno je od strane pokrajinskih vlasti.

Afera je otkrivena pošto se tokom ljeta pojavilo više konkretnih informacija da je službenica sklopila poslove koji ne odgovaraju pravilniku o radu.

Na osnovu tog otkrića ona je suspendovana, a novi službenik je dobio nalog da provjeri njene transakcije.

Nadležne vlasti smatraju da se nije radilo o namjeri ličnog bogaćenja, ali ni to ne isključuju kao motiv.

Službenica, koja je krajem prošlog mjeseca priznala svoje nelegalno djelovanje, u četvrtak je otpuštena, a slučaj predat državnom tužilaštvu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook