FIFA odobrila gol tehnologiju

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) odobrila je upotrebu gol tehnologije na svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu.

“Nakon uspješne implementacije na klupskom prvenstvu svijeta odlučili smo da gol tehnologiju koristimo na Kupu konfederacija u Brazilu 2013. godine, kao i na svih 12 stadiona na kojima će se igrati utakmice svjetskog prvenstva 2014. godine – navodi se u saopćenju FIFA-e.

Tehnologije “Oko sokolovo”, koja se upotrebljava u tenisu i kriketu i “Goal Ref” sa specijalnim magnetnim senzorima, uspješno su testirane u Japanu. U međuvremenu FIFA je testirala još jedan sistem iz Njemačke, koji je prošao testove, a uskoro će testirati i četvrti, također iz Njemačke, prenosi Tanjug.

Upravo zato, FIFA će u najskorije vrijeme raspisati tender za korištenje gol tehnologije na predstojeća dva velika takmičenja.

FIFA je stav oko upotrebe tehnologije promijenila nakon SP-a 2010. godine u Južnoj Africi, kada sudije na utakmici Engleska – Njemačka nisu priznale očigledan gol Franka Lamparda.

Međutim, potpuno drugačije mišljenje vlada u Evropskoj nogometnoj uniji (UEFA) gdje je odlučeno da se ne uvodi tehnologija, ali su uvedena dvojica novih pomoćnih sudija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.