File: Normalizacija odnosa sa Prištinom ostaje uslov za Beograd

Na pitanje novinara Radija Slobodna Evropa da li je odluka Evropske unije da dodjeli status kandidata Srbiji uoči samih izbora bila politički motivisana – slično kao kada je ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju uoči izbora 2008. godine – da ojača poziciju Borisa Tadića, jer su u Briselu skeptični prema promjeni retorike Tomislava Nikolića – File je odgovorio da EU nije ni na koji način uključena u „politički inženjering“ u Srbiji.

„Kada je u oktobru Evropska komisija preporučila da Srbija dobije status kandidata, nismo znali da će, na primjer, biti u maju biti raspisani i predsjednički izbori. Dakle, odluka je donijeta na osnovu napretka u dijalogu Beograda i Prištine“, rekao je evropski komesar.

Na pitanje koliko je realno da Srbija krajem godine dobije i datum za početak pregovora, o čemu govore optimistično ne samo vlasti u Beogradu nego i pojedini zvaničnici u Briselu – imajući u vidu probleme u primjeni postojećeg dogovora o integrisanom upravljanju granicom i regionalnom predstavljanju Kosova – File je odgovorio da „niko nije naivan da će to biti lak proces koji može trajati mesec dana, a može i četiri godine“.

On ističe da nije precizirano da li zvijezdica o regionalnom predstavljanju Kosova podrazumijeva da ona mora biti istaknuta na panelu ispred delegacije Prištine ili u zvaničnim dokumentima određenog skupa.

„Sada tokom izborne kampanje u Srbiji, možda nije najbolji trenutak da se to precizira, ali ću odmah posle izbora podsjetiti obe strane šta su se tačno dogovorile, a ne da svaka od njih tumači taj sporazum na svoj način“, naglasio je File.

On je precizirao da dalja normalizacija odnosa Beograda i Prištine ostaje politički uslov za nastavak evropskih integracija Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.