Francuska protjeruje nepoželjne imame

Pojedini strani imami uskoro će biti deportirani iz zemlje zato što drže vjerska predavanja i hutbe koje nisu u skladu sa našim vrijednostima

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Manuel Valls izjavio je na međunarodnoj konferenciji u Bruxellesu da će radikalni strani imami, čiji rad izbliza prate sigurnosne službe te zemlje, u narednim danima biti deportirani van Francuske.

“Pojedini strani imami uskoro će biti deportirani iz zemlje zato što drže vjerska predavanja i hutbe koje nisu u skladu sa našim vrijednostima”, kazao je Valls.

Istakao je da će francuska vlada u okviru opsežne borbe protiv ekstremizma uskoro izvršiti deportaciju pojedinih imama za koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske utvrdilo da su, navodno, radikalni.

Međutim, istakao je da se francuske vlasti najviše protive muslimanima koji podržavaju selefijsko učenje.

“Ja ne želim da miješam radikalni islam i islam koji se prakticira u Francuskoj. Međutim, u političkom životu postoje skupine koje podržavaju selefizam. Ovi žele biti aktivni u školama i u raznim udruženjima. Također, oni žele kontrolirati ponašanje unutar porodica”, kazao je Valls, prenosi AA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.