Francuski senator švorc: Prijavio da posjeduje samo magarca

Nakon što je francuski premijer Žan-Mark Ero naložio ministrima i poslanicima da hitno prijave imovinu, senator Kristijan Burken na svom blogu napisao je da on posjeduje samo “katalonskog magarca starog osam mjeseci”.

Samo dan nakon što je francuski premijer Žan-Mark Ero naložio ministrima i poslanicima da hitno prijave imovinu, jedan senator je na svom blogu objelodanio da se njegovo bogatstvo svodi na “katalonskog magarca starog osam mjeseci”.

– Ne posjedujem ništa, a kuća u kojoj živim pripada mojoj djeci. Nemam ni računa u banci, osim tekućeg računa koji je često na nuli krajem mjeseca – napisao je Kristijan Burken, senator južnog francuskog departmana Istočni Pirineji.

On je istakao da se cijela njegova imovina “svodi na jednog pedigriranog katalonskog magarca starog osam mjeseci”.

Burken smatra da je “normalno da se, u vrijeme finansijskih skandala i građanske pometnje, političari pitaju za imovinu”.

– Transparentnost je garancija demokratije i dobrog funkcionisanja institucionalnog sistema – napomenuo je on.

Francuski premijer Ero tražio je od političara da prijave imovinu kako bi smanjio razmjere štete koju je napravila afera u koju je bio uključen bivši ministar.

Glavni akter afere, koja je prošle nedjelje uzdrmala francusku vladu, bio je ministar budžeta Žerom Kaizak, koji je optužen za utaju poreza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.