Gadafijeve pristalice zauzele Bani Valid

Bani Valid se nalazi na oko 140 kilometara jugoistočno od Tripolija i to je bio jedan od posljednjih gradova koji je pao u ruke antigadafijevih snaga.

Arapski mediji prenose izjave svjedoka koji kažu da pristalice Gadafija u potpunosti kontrolišu centar grada, a na svim važnijim zgradama istaknute su stare, zelene zastave Libije, prenosi DPA.

Gadafijeve pristalice i pripadnici provladine milicije sukobili su se ranije danas u Bani Validu, a u sukobima su poginula četiri pripadnika milicije, a 20 osoba je povrijeđeno. U borbi je, kako se tvrdi, korišćeno teško naoružanje, uključujući i protivtenkovske topove.

Najnoviji sukob se desio kada su članovi milicije lojalne Nacionalnom prelaznom savjetu uhapsili nekoliko Gadafijevih pristalica.

Mnoge pojedinosti današnjeg sukoba još nisu poznate, sem što lokalne vlasti ističu da je u borbama učestvovalo 100 do 150 Gadafijevih pristalica i da su imali teško naoružanje.

Libija inače pokušava da uspostavi centralnu vlast i razoruža mnogobrojne milicije koje su odigrale ključnu ulogu u svrgavanju režima ubijenog libijskog lidera.

Agencija AP navodi da milicije u Libiji odbijaju da predaju oružje i prepuste kontrolu vlastima u Tripoliju zbog, kako tvrde, sumnje u nove vlasti i međusobno se optužuju da za podršku “ostacima režima” Gadafija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.