Genocid je promijenio demografiju Srebrenice

Ovo je jučer u Vašingtonu izjavio Filip Riker (Philip Reeker), zamjenik pomoćnika državne tajnice SAD-a.

Osjetljivo pitanje

– To je i dalje vrlo osjetljivo pitanje i od izuzetne je važnosti za sve građane u BiH, jer se tamo dogodio genocid – naglasio je Riker, dodajući da se upravo zbog toga mora voditi posebno računa o tom gradu.

Negirao je bilo kakve pritiske iz SAD-a, dodajući da su stavovi Vašingtona jasni.

Obraćajući se stranim dopisnicima iz Vašingtona i Njujorka, Riker je govorio isključivo o prioritetima na Balkanu. U uvodu je rekao da je Balkan jedan od prioriteta ove američke administracije i da to tako ostaje.

Govoreći posebno o BiH, istakao je nekoliko prioriteta, uključujući usvajanje legislative i potrebnih zakona, konkretno zakona o državnoj imovini, kako bi se ubrzalo ispunjenje uvjeta za prijem zemlje u NATO.

– Nadamo se da će se iznaći solucija i postići dogovor o vojnoj imovini i da će gospodin Dodik dozvoliti da se to dogodi, čime bi se dozvolilo BiH da se realizira njeno članstvo u MAP-u – rekao je Riker.

On je sugerirao da su očekivanja u Vašingtonu sasvim jasna.
 
Očekivanje građana

– Važnije od toga su očekivanja građana. Ne radi se, dakle, o ispunjenju naših potreba, već o podršci građanima. Ne smije se, prije svega, zaboraviti usvajanje budžeta, jer budžet je ono što omogućava vladi da obavlja svoje poslove u ime svojih građana – naveo je Riker.
 
Još je dodao da građani u BiH i dalje “očekuju od svojih izabranih političkih lidera da se ponašaju odgovorno, da nađu rješenja i, ako je to potrebno, postignu kompromise”. On je naglasio kako u Vašingtonu očekuju da se u BiH vodi upravo takva odgovorna politika “i kada je budžet, ali i mnoge druge stvari u pitanju”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.