Glavni uzroci boli i preosjetljivosti grudi

Obično je riječ od dva ili tri dana preosjetljivosti tik pred menstrualno krvarenje, ali kod nekih žena traje i duže. Može se toliko pogoršati da ženi nije ugodno niti nositi odjeću, niti da je zagrle. Zašto se javlja?

Osjetljivost ili bol slična probadanju, peckanju dojki, može biti posljedica raznih faktora. Međutim, liječnici ističu da je često riječ o normalnoj pojavi koja ne mora alarmirati na rak dojke ili neku drugu ozbiljnu bolest.

Najčešći uzroci su hormonalni ciklus, trudnoća i fibrocistične promjene grudi, no ponekad je riječ i o grčevima mišića prsnog koša (ovo dakle nije prava bol grudi, nego zahvaća mišiće ispod njih), infekciji ili upali. Bol ne mora biti povezana s menstrualnim ciklusom. Može čak biti neprestana, ili se pojaviti i nestati bez da prati menstruaciju.

Hormonalni ciklusi

Hormonalni ciklusi, prije svega menstrualni ciklus, može uzrokovati stanje koje se naziva ciklična mastalgija, ili bol grudi koja se javlja ovisno o menstrualnom ciklusu. Nelagoda obično počne oko vremena ovulacije, a bude na vrhuncu pred samo menstrualno krvarenje. S pojavom menstrualnog krvarenja bol obično nestaje. Javlja se lokalno ili kao bol koja se širi iz područja pazuha.

Ovisno o konkretnoj situaciji, liječnik može propisati različite metode ublažavanja boli. Neki preporučuju da se izbjegava kafa jer kofein pogoršava stanje. Za ublažavanje boli spominje se i vitamin E, ulje jaglaca, hormonska terapija i kontraceptivne tablete. Pojedine žene su uočile da je presudan i unos magnezija.

Suplementi magnezija trebaju se uzimati u drugoj polovini menstrualnog ciklusa (obično dvije nedelje prije sljedećeg menstrualnog krvarenja). Osim što uklanja preosjetljivost grudi, magnezij se pokazao odličan i za ublažavanje drugih simptoma PMS-a.

Trudnoća i dojenje

Zbog naglog porasta estrogena i progesterona, preosjetljivost grudi se javlja i u trudnoći. Najčešće u prvom tromjesečju i to kod mlađih trudnica, pojašnjavaju stručnjaci iz University of Maryland Medical Center.

Preosjetljivost dojki se može pojaviti nakon poroda kad dođe do proizvodnje mlijeka i dojenja. Ovdje dolazi i do specifičnog problema poznatog kao mastitis – koji se treba shvatiti ozbiljno i odmah zatražiti pomoć liječnika.

Fibrocistične promjene grudi

Na stranicama Mayo Clinic ističu da fibrocistične promjene grudi nisu neuobičajene jer ih uoči više od polovice žena tokom svog života. Bol i preosjetljivost se javi povezano s hormonalnim ciklusom.

Tretman se preporučuje samo za ozbiljnu bol i veće promjene. Za manje fibrocistične promjene liječnici obično propisuju lijekove protiv boli. I smanjen unos masnoće u prehrani ili dobar grudnjak mogu olakšati problem.

Rak?

Bol ili nelagoda u grudima najčešće nije znak raka dojke, ali ponekad, oko tri posto slučajeva, to može biti slučaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.