Greške zbog kojih koža prerano stari: Kako se dostojanstveno i sa samopouzdanjem nositi s godinama

Starenje je nešto sasvim prirodno i s time se valja suočiti dostojanstveno i sa samopouzdanjem. Međutim, loše navike i stil života će u većoj ili manjoj mjeri utjecati na preuranjeno starenje kože. Srećom, to su faktori na koje možemo utjecati.

1. Prekomjerno izlaganje suncu bez odgovarajuće zaštite

Izlaganje suncu je faktor koji uveliko doprinosi pojavi mrlja i bora, istovremeno smanjujući elastičnost kože. Čak 70 posto procesa starenja kože ovisi o količini sunčeve svjetlosti kojoj nam je koža izložena tokom života. Bez obzira na to provodite li dan na plaži ili trčite po gradu obavljajući razne poslove, zaštita od sunca je neophodna. 

Preporučuje se svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje, posebno na dijelove kože koji nisu pokriveni odjećom. Uz svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje, pokušajte se držati hlada tokom najviših dnevnih temperatura.

2. Hrana puna šećera 

Voće i povrće glavni su izvor antioksidanata. Te slatke i zdrave namirnice mogu djelimično neutralizirati oksidacijsko oštećenje povezano s produženim izlaganjem suncu i time spriječiti njihov dolazak do dubljih slojeva kože. Osim toga, voće i povrće je bogato C vitaminom, koji je ključan za pravilnu proizvodnju kolagena. 

Stručnjaci savjetuju izbjegavanje hrane koja sadrži puno šećera ili drugih rafiniranih ugljikohidrata jer te namirnice mogu ubrzati starenje kože.

3. Prekomjerne količine alkohola

Alkohol dehidrira kožu i time je čini naizgled starijom. Konzumiranje prekomjerne količine alkohola može dovesti do pucanja kapilara i pojave crvenila na obrazima i nosu.

Još možete uživati u ljetnim koktelima, samo onim bezalkoholnima, a ukoliko vam se i omakne koja čašica alkohola, najbolje da na njoj i ostane.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook