Grickanje noktiju ozbiljan psihički problem

Prema statistici, gotovo polovina djece i mladih od deset i 18 godina povremeno gricka nokte, to svakodnevno radi trećina djece i 45 procenata tinejdžera, a većina osoba do 30. godine prestaje.
Međutim, nokti često ostaju deformisani. Psiholozi savetuju osobama sa ovim problemom da obrate pažnju na to u kojim situacijama imaju potrebu za grickanjem. Ako je uzrok trenutni stres, primjenite tehnike opuštanja, više spavajte i vježbajte.

Ukoliko dok grickate nokte i zanoktice osjećate tjeskobu i napetost, vaš problem je složeniji, ali je u svakom slučaju važno da uradite sve da biste se oslobodili napetosti.

Pronađite podršku među najbližima, zamolite drage ljude da vas opomenu kada nesvjesno počnete sa grickanjem.Koristite sredstva za jačanje noktiju, kao i losione, lakove i specijalne masti gorkog ukusa i jakog mirisa.

Postoje sredstva koja omogućavaju da se nokti i koža oko zanoktica brže oporavi, pa ih redovno koristite.Ženske osobe problem rješavaju lakom u omiljenoj boji, nakon mazanja ne žele da kvare izgled nokta. Kada ste nervozni, tužni ili imate problem, angažujte ruke da bi bile dalje od usta.

Možete i da nabavite malu lopticu i stežete je, što će pomoći da se oslobodite napetosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.