Hamza Balje: Danas se navršava godina dana od velike tragedije u Restelici

Svi se prisjećamo prošlogodisnje tragedije kada smo u strašnoj lavini izgubili 10 naših sugradjana.

Allah neka im podari vječni rahmet I dženet a maloj Amseri dug i sretan život jer je Njegova milost tog dana tako odlučila. Na nama je da ne zaboravimo ovaj dan i da se svake godine prisjćamo palih žrtava katastrofe i da nam to bude pouka za buduće generacije da je Allahova moć velika ali i milostiva.

Prisjetimo se kako se sve dogodilo. Tog jutra, u subotu 11. februara 2012 godine, velika lavina zatrpala je 20-ak kuća u selu Restelici u opštini Dragaš. U tren oka, dvije cijele familije su nestale u ruševinama njihovih kuća, pod tonama bijelog snijega.

Tokom cijelog dana su mještani sela Restelice kao i ostalih sela, snage Kosovske policije, vojnici FSK-a, vatrogasci, kopali po snijegu u trci s vremenom i hladnoćom, tragajući za jedanaest članova porodice Reka, u nadi da bi ih mogli spasiti sigurne smrti.

Poslije cijelog dana traganja, kad se noć već bila nadvila nad Restelicom, i pošto su iz ruševina jedene porodične kuće već bili izvadili tri beživotna tijela, spasioci su pronašli petogodišnju Amseru, djevojčicu koja je čudom preživjela više od 10 sati pod snijegom, zatrpana dok je još bila u snu.

Selo Restelica je nastanjeno Bosnjačkom i Goranskom nacionalnom zajednicom. Pa ipak, u cijeloj ovoj tragediji, nikome na Kosovu nije bilo važno koje su pripadnosti bili oni pod snijegom, ili oni koji su snijeg kopali. Seljani, Kosovske snage bezbjednosti, policajci užurbano su kopali po velikoj hladnoći, tragajući za žrtvama, pod 10 metara dubokim snijegom.

Iako neki od seljana ne razumiju dobro albanski, a mnogi od spasilaca ne govore bosanski, u trenutku kada je mala Amsera izvađena živa iz ruševina i snijega, svi su se veoma dobro razumijeli u radosti. Kao što smo se svi potpuno razumijeli u tuzi za onima koje nisu uspjeli izvući žive.

Amsera je tih dana postala simbol Kosova. U boli, tragediji i preživljavanju! I to je više nego očigledan znak da će se na Kosovu nešto ipak početi mijenjati,neka nova perspektiva.

To je mislim znak da ćemo imati bolju budućnost.

Godinu dana nakon ovog događaja mještani sela Restelice očekuju ispunjavanje konkretnih zahtjeva od svih relevantnih domaćih i međunarodnih faktora.

Zahvaljujemo se svima onima koji su u tim teškim trenucima bili uz Restelicu, pojedincima i našim institucijama koje su pomogli u traganju za žrtvama ove tragedije.

Odgovorne institucije, međutim, još uvijek nisu u dovoljnjoj mjeri preuzele svoje zakonske obaveze.

“Od opštinskih organa u Dragašu zahtjevamo da što prije zavrse sa inplementacijom projekta za procjenu materijalne štete, izgradnju kuća i saniranju mjesta gdje se dogodila nesreća”.

“Od Vlade Kosova očekujemo ispunjenje svojih obećanja u smislu pružanja pomoći porodici nastradalih kao i pomoć u ponovnoj izgradnji porušenih i oštećenih kuća”.

“Od zastupnika Parlamenta Republike Kosova, tražim da se stalno potencira ovo pitanje i ne dozvoli da se ono relativizuje, preusmjeri i gurne u drugi plan”.

“Onima koji, žele da od ove tragedije izvuku politički profit savjetujem da se toga okanu, jer se politički profit ne stiče na nesreći ljudi, nego na stvaranje uslova za zajedničku sreću i blagostanje svih nas”.

Te subote 2012 godine u Restelici, deset naših sunarodnika je odnio snijeg, ali nam je tračak nade ipak ostao kada je spašena mala Amsera.

A Amsera će nam je pokazati pravi put spasa svih nas, put jedinstva kojim bi trebalo napokon svi da krenemo!

Zastupnik u parlamentu Republike Kosova

Hamza Balje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.