Historijsko suđenje u Turskoj: Evren i Šahinkaj optuženi za državni udar

U prostoriji za saslušanje našli su se svi uključeni u taj proces, a prvenstveno imena s optužnice, nakon toga političke partije, udruženja te ostale osobe povezane sa slučajem.

U podizanje optužnice protiv Kenana Evrena  (94) i Tahsina Šahinkaje (87) prvi put uključen je i turski parlament zajedno sa opozicionim partijama CHP, BBP, BDP, EDP, advokatska komora iz Dijarbakira, te neke stranke i civilne i društvene organizacije i druge osobe uključene u proces.

Institut za forenzičku medicinu, poslat će izvještaj o zdravstvenom stanju optuženih na osnovu kojeg će sud utvrditi da li bi tokom procesa moglo doći do iznenadnih zdravstvenih problema optuženika. Od izvještaja se očekuje da definira da li će optuženici moći pristupiti procesu.

Približno 150 ljudi pratit će proces, uključujući osobe vezane za slučaj, ali i obične gledatelje.

U optužnici potvrđenoj od 12. kaznenog suda u Ankari, Ahmet Kenan Evren i Ali Tahsin Šahinkaja terete se za zločine ‘pokušaja mijenjanja cijelog ili dijela Ustava Republike Turske ili za njegovo potpuno ukidanje, te za pokušaj raspuštanja parlamenta koji je formiran Ustavom ili prisilno sprečavanje istog u obavljanju svojih dužnosti’, javila je agencija Anadolija.

Dvanaestog septembra 1980. godine u vojnom puču pod vodstvom generala Kenana Evrena u Turskoj oborena je vlada Sulejmana Demirela.

Tada je 50 osoba pogubljeno, pola miliona uhapšeno, stotine je umrlo u zatvoru, a mnogi su nestali tokom trogodišnje vojne vladavine nakon državnog udara, podsjeća Reuters.

To je bio treći državni udar koji je Turska doživjela tokom 20 godina.

Više od 30 godina poslije, sud u Ankari počet će saslušanje u slučaju protiv 94-godišnjeg Evrena, koji je služio na mjestu predsjednika, kao i drugog preživjelog pokretača tog vojnog preuzimanja, bivšeg zapovjednika Tahsina Šahinkaje.

Malo je vjerovatno da će se Evren pojaviti u sudnici. Iz ureda tužitelja saopćeno je da bi svjedočenja Evrena i Sahinkaya mogla biti saslušana putem videolinka.

Evren je nedavno bio podvrgnut operaciji na crijevima, a turski mediji su u utorak izvijestili da je također slomio ruku.

Suđenje Evrenu, što je bilo nezamislivo do prije nekoliko godina, biti će pažljivo praćeno od  stotine vojnih zapovjednika i civila.

Vojni generali, poznati po svojim osmanskim titulama “paša”, sebe su smatrali čuvarima sekularističkog reda koji je postavio Mustafa Kemal Ataturk 1923. godine. Oni su izvršili nekoliko državnih udara.

Prvi, 1960. godine, kada je obješen turski premijer i dva ministra. Drugi 1971. i treći 1980. godine da bi svrgnuli vlade za koje su smatrali da su prijetnja sekularističkom redu.

Svaki put bi državni udari izazvali novu reformu demokratije, a 1997. godine vojska je prisilila prvu tursku islamsku vladu da dadne ostavku.

Neki sekularistički konzervativci u vojnim i civilnim krugovima vjeruju da su potezi trenutnog premijera Redžepa Tajipa Erdoana da smanji ovlasti vojske, reformira sudski sistem i ponovo napiše ustav usmjeren ka uspostavljanju islamističkog reda. Erdoan poriče ove navode.

Nedavno je donesen amandman na ustav koji je ukinuo Evrenu imunitet od krivičnog gonjenja zbog državnog udara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.