Hitno osloboditi policajce

“Ovaj kukavički akt Vlade Srbije je u suprotnosti sa evropskim vrijednostima dobrosusjedstva, regionalne saradnje i teško gazi postignute sporazume između Kosova i Srbije pod posredovanjem EU i SAD. Ovaj akt dovodi u pitanje odnose između dvije zemlje”, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga navodi da je reč o kažnjivom ponašanju koje se ne može dalje tolerisati.

“Hapšenje pripadnika kososvske policije na zadatku je napad na institucionalni i teritorijalni integritet Republike Kosova. Česta hapšenja građana Republike Kosova od strane vlasti Republike Srbije ne doprinose uspostavljanju dobrih odnosa između dvije zemlje”, navodi se u saopštenju kosovske predsjednice.

Ona je zatražila od Srbije da poštuje sporazume koji su postignuti u dijalogu kojem je posredovala EU. Jahjaga je pozvala međunarodne institucije da od Srbije zatraže da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, kao i međunarodne zakone i norme o međunarodnim granicama.

“Kabinet predsjednice Kosova traži od vlasti Republike Srbije da prestane sa graničnim provokacijama i djelovanjem prema građanima Republike Kosova i njenih institucija i traži slobodu za one koji su bezrazložno uhapšeni”, navodi se u saopštenju Jahjage.

Ministar policije Srbije Ivica Dačić izjavio je da su jutros kod Meradara uhapšena dvojica naoružanih pripadnika Kosovske policijske službe. Dačić je kazao da su su oni bili u uniformama, naoružani pištoljima, automatskim puškama i sa specijalnom opremom za mjerenje daljine i noćno osmatranje.

S druge strane, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopštilo je da su pripadnici srpske žandarmerije uhapsili dvojicu pripadnika kosovske policije dok su oni patrolirali u zoni svoje odgovornosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.