Hrvatska policija privela nekoliko mljekara

Policija je prethodno opkolila seljake na Slavonskoj aveniji nakon čega su oni traktore vratili u jednu kolovoznu traku, ali se problem pojavio kada je zatraženo da traktori potpuno budu uklonjeni što su seljaci odbili.

Nakon toga privedeno je nekoliko mljekara, a traktori su ostali na starim pozicijama u jednoj traci, javljaju hrvatski mediji.

Sastanak Stručnog vijeća za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka biće nastavljen danas u 13.00 sati u Ministarstvu poljoprivrede.

Ministar Tihomir Jakovina pozvao je predstavnike proizvođača mlijeka, koji već deseti dan protestuju, da deblokiraju saobraćajnice na što su pristali, navodi se u priopćenju. Sastanak na kojem se jučer raspravljalo o modelu koja će biti otkupna cijena mlijeka biće nastavljen.

Proizvođači mlijeka traže da minimalna otkupna cijena mlijeka buda formira na osnovu prosječne cijene u EU za prethodna tri mjeseca, od Ministarstva poljoprivrede traže subvencioniranje troškova proizvodnje, a od Vlade da donese odluku o intervenciji na tržištu mlijeka od 42 lipe po litru mlijeka za period od 1. novembra prošle godine do ulaska Hrvatske u EU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.