Hrvatska povlači ambasadora iz Srbije ako se rehabilituje Draža Mihailović?!

Prema pisanju nedeljnika “Globus”, oni traže da predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i šefica diplomatije Vesna Pusić, budu odlučniji u suprotstavljanju pokušaju Dražine rehabilitacije.

List prenosi izjavu saborskog poslanika i posmatrača u Evropskom parlamentu Frane Matošića da bi povlačenje ambasadora bilo najmanje što bi aktuelna vlast trebalo da napravi.

“Iz HDZ-a se može očekivati žestoka reakcija i prema aktulenoj vlasti i prema Srbiji ako dođe do rehabilitacije četništva”, rekao je Matošić.

“Vlada i predsjednik već sada moraju ići s jasnim porukama da se tako što ne smije desiti, jer je riječ o ratnom zločincu. Premijer, predsjednik i ministrica spoljnih i evropskih poslova ne mogu se igrati politike skrivenog pogleda i moraju biti mnogo odlučniji”, smatra Matošić, koji ocjenjuje da takva spoljna politika Kukuriku koalicije neće donijeti ništa dobro Hrvatskoj.

Bivši ministar spoljnih poslova Gordan Jandroković, smatra da Hrvatska mora reagovati odlučno i hladno.

“Moramo poručiti Srbiji da ako želi sarađivati s Hrvatskm, mora da se mane rehabilitacije četništva. To nije unutrašnje pitanje Srbije, nego se to tiče cijelog regiona. Onaj ko bude rehabilitovao četništvo ne može biti partner Hrvatske ni danas ni u budućnosti”, rekao je Jandroković.

List piše da je hrvatska politika do sada uputila nekoliko tihih komentara povodom rehabilitacije pripadnika četničkog pokreta u Srbiji i podsjeća da je Josipović nedavno uzdržano komentarisao moguću rehabilitaciju Draže Mihajlovića.

Nazvao ga je ratnim zločincem, ali je rekao da Hrvatska tu ne može mnogo učiniti.

“Ako mislite na neke reakcije formalne prirode, vjerovatno ćemo izraziti neslaganje s takvim činom, ali vi znate da je to, ipak, unutrašnja stvar Srbije i mi to ne možemo promijeniti”, rekao je Josipović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.