I otrov i lijek: Nikotin je dobar za mozak?

Da li vam je nekad palo na pamet da su cigarete dobre za zdravlje? Jednom britanskom naučniku jeste! I to, ni manje ni više, direktoru naučnog sektora jedne od najvećih svjetskih kompanija za proizvodnju i distribuciju cigareta, po imenu Dejvid O’Ril.

– Pušenje pomaže ljudima da im um radi brže i efikasnije. S cigaretom među zubima mozak bolje obrađuje informacije, iznalazi nove ideje i opušta se – ispričao je Ril za “Sunday Times” magazin, a nakon ove izjave napadnut je sa svih strana.

Nažalost, svi drugi naučnici koji se bave uticajem nikotina na ljudsko zdravlje ne mogu da se slože s ovom kontroverznom trvdnjom, prije svega jer njima nije cilj da prodaju što više cigareta, već da izliječe što više ljudi čiji život je ozbiljno ugrožen pušenjem.

– Da, donekle je tačno da nepušačima jedan dim cigarete može trenutno da poveća koncentraciju i koordinaciju pokreta. Međutim, u pitanju je opasan narkotik, od kojeg čovjek vrlo brzo postaje zavistan, a pritom je veoma štetan za disajne organe i sveopšte zdravlje. Cigarete su toliko strašna droga, da pušači nerijetko moraju da zapale samo da bi uopšte mogli da misle i normalno funkcionišu – prokomentarisao je tvrdnju svog kolege profesor epidemiologije Džon Briton sa Univerziteta u Notingemu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.