I zdrava kuhinja nas deblja

Ljudi koji rado kuhaju nemaju dovoljno vremena za vježbanje pa zdrava domaća kuhinja ipak može biti kobna za vitku liniju.

Domaći kuhani obrok najzdraviji je način prehrane, ali naučnici kažu da se ipak možemo udebljati jer zbog kuhanja često nemamo vremena za vježbanje.

Daily Mail piše da samo deset minuta više provedenih u kuhinji prilikom spremanja obroka znači toliko manje kretanja i vježbanja.

U studiji sa sto hiljada ispitanika na univerzitetu u Ohiju pokazalo se da je to karakteristično za sve tipove ljudi, bez obzira na to jesu li samci, u braku s djecom ili bez potomaka.

Oko 16 posto muškaraca i 12 posto žena koji su sudjelovali u studiji vježbalo je. Prosječno vrijeme vježbanja jačeg spola iznosi 19 minuta, a dama samo devet minuta dnevno.

Muškarci pak u prosjeku pripremaju hranu 17, a žene čak 44 minute. Epidemiologinja i voditeljica studije Rachel Tumin objašnjava da jednu obavezu zamjenjuje druga jer se očito nema više vremena za sve obaveze. Dodaje da bi se trebalo razmisliti o silnim preporukama za zdraviji život jer je kuhanje jedna od njihovih glavnih stavki, ali zato ostaje premalo vremena za vježbanje. Trebalo bi pronaći balans jer su za zdrav život jednako važni i prehrana i vježbanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.