Inzko: Zakon o zabrani negiranju genocida je spreman!

Visoki predstavnici dolaze ili odlaze, a OHR ostaje zato što je to dio Dejtonskog sporazuma. Međutim, postavlja se pitanje zašto smjena Valentina Inzka, koji je nedavno dobio punu podršku Vijeća sigurnosti UN-a, prijetio sankcijama i najavio veći angažman?

Sve ima svoj početak i kraj, citirao je Inzko Mešu Selimovića, i nastavio kako je svaki kraj jedne priče – početak jedne nove.

Podsjetio je kako je ovo posljednja godine Angele Merkel i prva godina Josepha Bidena i kako je to dobra konstelacija da se nešto pokrene.

Istakao je kako BiH treba robusnu, a ne stabilnu politiku na relaciji BiH-Biden-Brisel-Berlin: “Politiku Rusije poštujemo, ali sad imamo u Americi Josepha Bidena, koji odlično poznaje Balkan, još iz Titovog vremena, bio je u BiH u više navrata, Merkel ima dobre odnose se s njim i to bi mogla biti dobitna kombinacija”.

Govoreći o oštrijem stavu prema retrogradnim politikama u BiH, naveo je skidanje ploče s imenom Radovana Karadžića i rok koji je dao Miloradu Dodiku za to, kao i poziv Milanu Tegeltiji da podnese ostavku – te je istakao da treba to da se nastavi, s njim ili s nekim drugim visokim predstavnikom.

Novi visoki predstavnik je dobrodošao, ali se mora mijenjati politika međunarodne zajednice, paradigma, obrazac, metoda rada. Ako se to iskombinuje – novi visoki predstavnik i nova politika – to bi moglo biti uspješno, poručio je Inzko.

O Christianu Schmidtu nije govorio – to je pitanje za njemačke zvaničnike. Podsjetio je na novembarski napad na tlu njegove Austrija – sigurnost i Njemačke i Austrije počinje na Balkanu. Veliki je interes da tu vlada pravo, da su zemlje spremne za ulazak u EU i da je važno da su zemlje kao Austrija i Njemačka aktivne u svom susjedstvu.

Zakon o zabrani negiranja genocida je spreman. Takav ima i u Austriji i svim zemljama u Evropi, što se tiče holokausta, naveo je Inzko: “Mi ćemo ga u januaru predložiti Parlamentarnoj skupštini BiH i probati da se napravi još jedan posljednji domaći pokušaj da se riješi to pitanje. Ako se ne riješi – onda ćemo o tome razmišljati”.

Drago mi je da je međunarodna zajednica – i Njemačka – pokazala interes za BiH, za Balkan. Prije 7-8 godina sam pitao njemačkog ministra kako je moguće da ta zemlja nema nijednog vojnika u BiH, a Čile ima 20 – mislim da će sada doći do preokreta i dobrobita za BiH, zaključio je Inzko.

Visoki predstavnik Valentin Inzko je na kraju razgovora u Dnevniku 2 čestitao Božić.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook