Iran pogodio razoran zemljotres u blizini nuklearke, poginulo 30 ljudi

Potres jačine 6,3 stepeni po Richterovoj skali potpuno je uništio jedno selo, izjavio je zvaničnik iranskog Crvenog polumjeseca za Iransku studentsku novinsku agenciju (Isna), ali je obližnja nuklearna elektrana Bushehr neoštećena, sudeći po lokalnom političaru i ruskoj kompaniji koja ju je izgradila, prenosi Ruters.

“Do sada je u potresu poginulo 30 ljudi i 800 je povrijeđeno”, izjavio je guverner pokrajine Bushehr, Fereydoun Hassanvand, prenosi Isna.

Brojne kuće u ruralnim dijelovima pokrajine izgrađene su od cigli od blata i lako se mogu srušiti u potresu.

Širom regije Perzijskog zaliva, uredi u Kataru i Bahreinu evakuirani su nakon potresa, čiji je epucentar bio 80 kilometara jugoistočno od luke Bushehr, saopćio je Američki geološki zavod. Potres u ranim prijepodnevnim satima također se osjetio u finansijskom središtu Dubaiju.

Abdulkarim Jomeiri, član parlamenta iz Bushehra, izjavio je za državnu novinsku agenciju Irna da “razdaljina između središnje tačke potresa i nuklearne elektrane Bushehr iznosi oko 80 kilometara, i na osnovu posljednjih informacija, nije bilo štete na elektrani”.

Ruska kompanija koja je izgradila nuklearnu elektranu, 18 kilometara južno od Bushehra, saopćila je da elektrana nije ugrožena.

“Potres ni na koji naačin nije poremetio normalnu situaciju u reaktoru. Osoblje je nastavilo s radom u normalnom režimu a nivoi zračenja su unutar propisanih”, citirala je ruska državna novinska agencija RIA Novosti riječi zvaničnika kompanije Atomstroyexport.

Jedna mještanka Bushera izjavila je da su njen dom i domovi njenih susjeda uzdrmani potresom, ali da nisu oštećeni.

“Očigledno smo osjetili potres. Prozori i lusteri su se ljuljali”, izjavila je Niko, koja je tražila da se predstavi samo po imenu.

Današnji potres bio je mnogo slabiji od potresa jačine devet stepeni koji je uzdrmao Japan prije dvije godine, izazivajući cunamni koji je uništio generatore i onesposobio sisteme za hlađenje nuklearne elektrrane Fukusshima. Tri reaktora elektrane u se istopila.

Iran je jedina zemlja koja upravlja nuklearnom elektranom koja ne potpada pod Konvenciju o nuklearnoj ssigurnosti, dogovorenoj u 1986. godini nakon katastrofe u Černobilju koja je ozračila široko područje i prisilila je oko 160.000 Ukrajinaca da napuste svoje domove.

Zapadni zvaničnici i Ujedinjene nacije tražili su od Irana da se pridruži tom sigurnosnom forumu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.