Iranu ne treba nikakva atomska bomba

“Nama ne treba nikakva atomska bomba. Uvijek smo bili protiv nuklearnog naoružanja, a i dalje ćemo to biti”, naglasio je on u izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA.

“U okviru međunarodnih organizacija, poput IAEA-e, uvijek smo kritikovali one države koje posjeduju atomsko naoružanje. Prije svega, cionistički režim u Izraelu, koji bez ikakve posljedice posjeduje takvo naoružanje”, dodao je Soltanije.

Kao dokaz za svoje tvrdnje o civilnoj prirodi nuklearnog programa, on je naveo da je njegova zemlja bila suočena s više od 100 nenajavljenih inspekcija i 4.000 dana inspekcija IAEA-e, tokom kojih ništa sumnjivo nije pronađeno, prenio je Tanjug.

Izjava izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da u sporu s Iranom oko nuklearnog programa diplomatija ni sankcije ne donose rezultate i da je vojna opcija sve bliža, iranskog ambasadora, kako je rekao, uopće ne brine.

“Međunarodna zajednica je zabrinuta u vezi s mahinacijama cionista i njihovog nuklearnog naoružanja. Zbog toga je ova politika dvostrukih aršina cionističke vlade Izraela smiješna. Vrijeme je da međunarodna zajednica jednoglasno uputi jasan signal protiv izraelskog nuklearnog naoružanja. Taj režim se ne optužuje nigdje i ne podliježe ničijoj kontroli. Ovo mora da se mijenja”, poručio je Soltanije.

On smatra da ni IAEA s tim u vezi nije ispunila svoje obaveze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.