Islam kao izborni adut u Francuskoj

Predsjednički kandidati, naročito trenutni predsjednik Sarkozy, ciljaju na muslimansku populaciju svojim uvjerenjima da će očuvati red i zakon nakon incidenta u Tuluzu, gdje je Francuz alžirskog porijekla nedavno usmrtio sedam osoba.

Ovom temom se bave komentatori u listu “La Liberation”, osvrćući se na relaciju francuskog predsjednika i islama.
 
U komentaru ovog novinskog lista, uz karikaturu predsjednika, navodi se da je Sarkozy znatno promijenio stav prema muslimanima nakon 2005. godine. Ranije je dugo vremena “flertovao” sa islamom, u želji da pridobije glasove muslimana, sa čijim predstavnicima (Unija islamskih organizacija Francuske) se sastajao i prije nego je postao predsjednik.
 
Promjena stava je odvratila glasove muslimana i to ulijevo.
 
“La Liberation” navodi da je islam kao izborni adut opet na stolu predsjedničkih kandidata, od kojih neki intenzivno koriste antiislamsku retoriku kako bi raspirili strah od islama, što se naročito primjetilo kod ultradesničarske kandidatkinje Marie le Pen.
 
U komentaru koji je okvalifikovao odnos Sarkozya sa islamom “komplikovanom igrom”, istaknuto je da je predsjednik naumio pokrenuti sigurnosne akcije, čiji cilj će biti islamske organizacije.
 
Stručnjaci navode da bi, baš kao i 2007. godine, glasovi Muslimana mogli otići ljevici, pa bi 80 posto njih glas povjerilo socijalističkom kandidatu, Hollandeu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.