Izbjeglica s Kosova proglašen krivim za smrt bebe

gurimpajova

Gurim Pajova osuđen je za smrt bebe, do čijeg je prijevremenog rođenja doveo sudar koji je on uzrokovao. Radi se o prvoj takvoj presudi u Velikoj Britaniji.

Pajova, izbjeglica s Kosova, vozio je pijan, bez vozačke dozvole i osiguranja te nije uspio savladati zavoj na uskom seoskom putu.

Sa njim u vozilu bila je Sarah Miles (23), u petom mjesecu trudnoće. Njen trbuh povrijedio je sigurnosni pojas. Počela je krvariti, a porodila se 20 dana poslije.

Njena kćerkica Nicole umrla je samo 25 minuta nakon poroda.

Dvadesetčetverogodišnji Pajova uhapšen je dok je pokušavao pobjeći u Francusku, koristeći lažni slovački pasoš. Osuđen je na šest godina zatvora.

Tokom suđenja, stručnjaci su potvrdili da je smrt Milesinog djeteta uzrokovao sudar, isprovociravši prijevremeni porod, koji fetus od nepunih šest mjeseci nije mogao podnijeti.

Milesova je svjedočila da joj je Pajova djelovao trijezan i da joj je rekao da je dan proveo “opuštajući se kod kuće”, a zapravo je bio u baru, opijajući se.

Nakon udesa procenat alkohola u krvi bio je tri i po puta veći od dozvoljene granice.

Porota je čula da je Pajoa krišom ušao u zemlju, kada je imao 14 godina, nakon što mu je otac poginuo, a majka nestala. Bez obzira na te okolnosti, trebalo im je samo sat vremena da ga proglase krivim.

Ovaj slučaj presedan je za britansko sudstvo, jer su do sada vozači u čijim bi automobilima nastradale trudnice, bili optuživani samo za smrt žene, ako bi do nje došlo.

Bitna razlika u ovom slučaju jeste to što je Nicole rođena i provlea 25 minuta na ovom svijetu prije nego što je umrla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.