Izbjeglički kamp Imberra: 70 hiljada Malijaca na rubu gladi

U kampu na granici sa Mauritanijom, izbjeglice koje su napustile sjever Malija provode dane u gladi i nehumanim uslovima

Nakon što je vojska Malija zauzela sjever zemlje i, kako tvrde stanovnici, pokrenula proces etničkog čiščenja, veliki broj stanovnika je napustio taj dio. Oko 70 hiljada ljudi utočište je pronašlo u izbjegličkom kampu Imberra na granici sa Mauritanijom.

Ovaj zbjeglički kamp otvoren je u martu 2012. godine i najveći je izbjeglički kamp u zapadnoj Africi. Uslovi za život u izbjegličkom kampu su vrlo loši.

Unutar kampa se nalaze tri ambulante u kojima se mogu izvršiti samo najosnovniji medicinski tretmani, kao i osam škola u kojima djeca mogu naučiti samo pisanje i čitanje.

Također, veliki broj malijskih izbjeglica je stradao na putu do ovog izbjegličkog kampa, jer su prolazili kroz težak pustinjski predio. Izbjeglice u kampu se pribojavaju da bi uskoro mogli ostati i bez pitke vode.

Otac Uld Baba Ahmed, koji je sa porodicom izbjegao u ovaj kamp, za agenciju Anadolija je istakao da su “prepušteni sami sebi u posljednja tri mjeseca.”

“Kada su tek otvorili kamp, ovdje je bilo nekoliko humanitarnih organizacija koje su nam pomagale i izlazile u susret u svakom pogledu. Međutim, sada je sve mnogo drugačije i već tri mjeseca ne dolazi nam nikakva pomoć. Naša porodica broji 12 članova i tokom zadnja tri mjeseca nismo dobili skoro ništa”, kazao je ovaj Malijac.

Istakao je da svaki dan neko nastrada dok čeka u redovima za hranu, koje ima u vrlo skoromnim količinama.

“Jučer je jedna žena umrla dok je pokušavala da dođe do hrane. Stojeći u redovima za hranu, dvije žene su se porodile”, rekao je Baba Ahmed.

Tokom posljednjih nekoliko mjeseci, izbjeglice iz Malija, koje se nalaze u ovom kampu, pokušavaju da prežive uz skromnu humanitarnu pomoć UNHCR-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.