Izetbegović: “Bliži smo tome da se ne izađe na izbore u Srebrenici”

Upitan mogu li se očekivati neke stranačke koalicije, kazao je kako će Stranka demokratske akcije insistirati na tome da se naprave koalicije kada je u pitanju Republika Srpska.

Jer, istakao je, „ono što je urađeno u Srebrenici, onaj užas koji je napravljen u Srebrenici, zahtijeva posebna rješenja Izbornog zakona“.

„Ne možete ubiti 8.000 ljudi, rastjerati njihove porodice i onda reći da mogu glasati samo oni koji su ostali u Srebrenici”, rekao je Izetbegović i dodao kako to nasilje i ta nenormalna situacija traže drugačije rješenje.

“U nenormalnoj situaciji ne možete imati normalno rješenje. I mi očekujemo da će to napraviti Izborni zakon”, kazao je.

Na pitanje može li se uskoro očekivati usvajanje prijedloga budžeta BiH, Izetbegović je rekao kako je insistirao na tome da se budžet izmijeni u nekim stavkama.

„Ne možemo naprimjer preuzeti godišnji plan unutar akcionog plana ako ne izdvojimo sredstva za vojsku“, rekao je Izetbegović i pojasnio kako se ne može nikakva akcija poduzeti ako se ne podupre sredstavima.

Predsjedavajući Izetbegović je kazao kako ne možemo nastaviti ni evropski put ni put prema NATO-u bez neophodnih sredstava, pa su amandmani u tom smjeru odbijeni, te da je to bio razlog zašto je bio protiv prijedloga budžeta.

„Međutim, mislim da ima dovoljno ruku da se i ovakav, krnji budžet, izglasa. Dobit ćemo vjerovatno neki budžet, samo što će on imati mane koje sam spomenuo“, rekao je za Fenu Izetbegović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.