Izrael će napasti Iran i bez pristanka SAD-a

Poruku su, kako se navodi, američkim zvaničnicima prenijeli izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar odbrane Ehud Barak, a i SAD i Izrael su odbili dati zvaničan komentar u vezi s ovim tvrdnjama.

Kako se neslužbeno navodi, Tel Aviv zastupa stav da ovom strategijom Vašington oslobađaju velikog dijela odgovornosti u slučaju pogrešnih procjena, što zapravo može ukazivati na izraelsku frustraciju zbog američkog položaja u ovom slučaju.

Amerika je rekla svojim bliskoistočnim saveznicima da neće preduzeti vojnu akciju protiv Irana, kao ni podržati jednostranu akciju Izraela. Vašington podržava sankcije kao sredstvo za zaustavljanje iranskog kontroverznog nuklearnog programa.

Ovakve vijesti međutim dolaze uoči ključne posjete Netanyhua SAD-u, koja je planirana za početak marta. Izraelski premijer je navodno naredio svojim ministrima da ne govore javno o iranskom nuklearnom programu, jer bi to moglo biti štetno za Izrael.

Zapadne zemlje i Izrael su uvjereni da iranski program za obogaćivanje urana ima za cilj razvoj nuklearnog oružja. Izrael je odlučan da ne dopusti da se to dogodi, dok Iran tvrdi da su njegova nuklearna istraživanja isključivo u civilnim okvirima.

Napetosti su se ponovo povećale prošle sedmice nakon što je procurila vijest da su UN-ovi zvaničnici koji su išli u Iran, ozbiljno zabrinuti zbog moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.