Izraelac udario danskog aktivistu kundakom u glavu (VIDEO)

Uskoro nakon što je snimka dospjela u javnost, oglasio se i izraelski premijer Benjamin Netanyahu koji je oštro kritizirao postupak vojnika na snimci.

“Ovakvo ponašanje nije oličenje vojnika i oficira izraelske vojske i nije dostojno izraelske vojske, za ovakvo ponašanje nema mjesta niti u IDF-u niti u izraelskoj državi”, rekao je danas Netanyahu, prenosi CNN.

Glavni akter brutalnog čina je oficir Shalom Eisner koji udara 20-godišnjeg danskog aktivista Andreasa Ayasa. Nakon snažnog udarca Ayas je pao na tlo. Još nekoliko aktivista je zadobilo ozlijede u brutalnom nasrtaju IDF-a, prevezeni su u bolnicu u Jerihonu, prenosi RT.

Incident se dogodio jučer kada je skupina od oko 250 pro-palestinskih aktivista krenula na mirni protest vozeći se biciklima kroz dolinu rijeke Jordan.

Cilj protesta bio je ukazati na teškoće s kojima se palestinski stanovnici suočavaju svakodnevno. Kada su došli na autocestu “Jordan” zaustavila ih je izraelska vojska.

Aktivisti tvrde kako su ovo bili mirni prosvjedi, no oficir Eisner tvrdi kako je “samo odrađivao svoju dužnost” jer su prosvjednici blokirali promet.

Aktivisti su bili iz međunarodne udruge ISM (International Solidarity Movement) kojoj ovo nije prvi incident s izraelskom vojskom. Pojedini izraelski mediji tvrde kako ISM “namjerno provociraju” vojsku kako bi izazvali agresivnu reakciju od strane vojske i sigurnosnih službi, prenosi RT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.