Izraelski premijer poručio da pruža ruku prijateljstva narodu Kosova

Kosovo i Izrael dogovorili su međusobno priznanje, na sastanku koji je održan u Bijeloj kući u Washingtonu.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu obratio se pismom narodu Kosova uz poruku da visoko cijeni sporazum postignut u Washingtonu, koji uključuje uzajamno priznavanje Kosova i Izraela, javlja agencija Anadolija.

Kako se navodi, na ceremoniji proslave “Rosh Hashanah”, jevrejske Nove godine, u prisustvu najvišeg političkog vrha Kosova, izraelski premijer Netanyahu je poručio da u ovoj Novoj godini pruža ruku prijateljstva narodu Kosova i da visoko cijeni sporazum postignut u Washingtonu, koji uključuje uzajamno priznavanje Kosova i Izraela.

“Posljednja dešavanja između Izraela i Kosova mogu pomoći započinjanju nove ere koja će biti od koristi za oba naroda. Uvjeren sam da možemo mnogo postići zajedničkim radom i iskreno se nadam da ćemo te rezultate vidjeti”, poručio je Netanyahu.

Ceremoniji su prisustvovali predsjednik Kosova Hashim Thaci, predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, premijer Abdullah Hoti i pojedini ministri, bivši premijer i lider Samoopredjeljenja Albin Kurti, te vjerski lideri i predstavnici jevrejske zajednice na Kosovu i u Albaniji.

Predsjednik Thaci smatra da će od obostranog priznanja Kosova i Izraela svi imati koristi i da će biti više mira i sigurnosti. Izrazio je nadu da će priznanje biti uskoro ozvaničeno.

Prema Thaciju ovo je historijski momenat nakon postizanja Washingtonskog sporazuma, u kojem su se Srbija i Kosovo obavezali na normalizaciju odnosa, koji ima ekonomski karakter, ali potencira i priznaje Kosova i Izraela.

“Recipročno priznanje između Kosova i Izraela ima stratešku važnost za našu državu i za Izrael zato što će osnažiti Kosovo i njegov međunarodni subjektivitet. Također, ono što nas čini sretnim i ponosnim nakon mnogih napora je ovo reciprično priznanje koje se desilo u Bijeloj kući, posredstvom Washingtona”, kazao je Thaci.

Premijer Kosova Hoti je poželio da cijela nova jevrejska godina ide kao jabuke i med, omiljeno jelo Jevreja za ovaj praznik.

“Rosh Hashanah je ovoga puta poseban. Ovo je praznik koji obilježava obostrano priznanje Kosova i Izraela. Jevrejska zajednica na Kosovu je važna karika u našim odnosima. Mi ćemo uskoro uspostaviti diplomatske odnose sa prijateljskom zemljom Izrael i iznad toga uspostavit ćemo naše odnose u svakom pravcu”, kazao je Hoti.

Glavni rabin Albanije Joel Kaplan je istakao da su Jevreji jako sretni što je došlo do priznanja Kosova. On je blagoslovio Kosovo i potom vjerskom pjesmom pozdravio kosovsko jevrejsko prijateljstvo, dok su pored njega stajali vjerski lideri iz muslimanske i katoličke zajednice.

Turska pozvala Kosovo da ne otvara ambasadu u Jerusalemu

Vlasti Turske ranije su ovog mjeseca pozvale vlasti Kosova da odustanu od namjere otvaranja ambasade u Jerusalemu jer to narušava historijski i pravni status Jerusalema i palestinskog pitanja, a moglo bi ugroziti i proces priznavanja Kosova od strane trećih država.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je da se iz poruka predsjednika, premijera, šefa diplomatije i drugih zvaničnika jasno da shvatiti da Kosovi i Izrael planiraju međusobno priznavanje i da Kosovo planira otvaranje ambasade u okupiranom Jerusalemu.

U saopćenju se navodi da je razočaravajuće to što Kosovo razmatra takav korak koji predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih nacija.

Istočni Jerusalem Palestinci smatraju glavnim gradom svoje buduće nezavisne države, dok im Izrael to pravo osporava.

Nijedna članica EU-a nema svoju ambasadu u Jerusalemu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook