Jahjaga o protestu Samoopredjeljenja

U saopštenju iz kabineta predsjednice navodi se da se Jahjaga sastala sa liderom Demokratske partije Kosova i premijerom Hašimom Tačijem, predsjednikom Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafom, predsjednikom Samoopredjeljenja Aljbinom Kurtijem, podpredsjednikom Alijanse za budućnost Kosova Bljerimom Šaljom i predsjednikom Alijanse Novo Kosovo Bedžetom Pacolijem.

Posebna tema razgovora bila je aktuelna situacija u zemlji, posebno poslijedice pokušaja pokreta Samoopredjeljenje da blokira granične prijelaze Merdare i Bijela zemlja 14. januara i ponovnom protestu i blokadi tih prijelaza koje je za sutra najavio taj pokret.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je, u okviru ustavnih ovlašćenja, počela susrete sa parlamentarnim političkom partijama koji su u funkciji rasprave o načinima i oblicima zajedničkog dijelovanja, piše u saopštenju.

Predsjednica Kosova je kazala da svi politički subjekti rješenja za probleme treba da traže u okviru institucija i dijalogom poštujući Ustav i zakone Kosova.

Jahjaga je ocijenila da rasprava i proces odlučivanja treba da se odvijaju u okviru institucija Kosova i da tu treba da se doprinosi izradi usaglašavanju i ostvarivanju politika, piše u saopštenju.

Poslije susreta sa predsjednicom Jahjaga, lider pokreta Samoopredjeljenja Aljbin Kurti je ponovio da će pokret na čijem je čelu sutra u 13 časova održati protest i blokirati puteve ka prijelazima Merdare i Bijela zemlja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.