Jedan od omiljenih glumaca bivše Jugoslavije: Legendarni Žika je kao dijete doživio tragediju za koju mnogi nisu znali

Jedan od najpoznatijih jugoslavenskih glumaca Dragomir Bojanić Gidra preminuo je prije 26 godina.

Slavu je stekao igrajući ulogu Žike Pavlovića u seriji filmova “Žikina dinastija”. Rodio se 13. juna 1933. u Kragujevcu.

Iako je svojim ulogama nasmijavao publiku diljem Jugoslavije, njegov život obilježila je velika tragedija: u ranom djetinjstvu ostao je siroče.

Kad je Dragomir bio jako mali, njegova majka Novka preminula je od tuberkuloze, a kad mu je bilo samo devet godina, njegova oca Jovana, oficira, strijeljali su tokom Drugog svjetskog rata.

Dragomir je završio srednju školu za preradu mesa, voća i povrća u rodnom Kragujevcu, a nakon mature se zaposlio u tvornici konzervi Crvena zvezda.

– Po profesiji sam zanatlija. Imam kvalifikaciju stečenu u STŠ Kragujevac, hemijsko-tehnološki odsjek. Glumom sam se počeo baviti po potrebi službe, u kragujevačkoj tvornici konzervi Crvena zvezda. Zatim sam preko amaterskog kazališta Sveta Mladenović došao u Kragujevačko narodno pozorište, čiji sam član dugo bio – ispričao je Gidra u jednom intervjuu početkom sedamdesetih.

Navodno su mu tadašnji kolege zajedničkim snagama skupili novac kako bi mogao otići u Beograd upisati Akademiju, na koju je upao iz prvog pokušaja.

Apsolvirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, a od 1964. do 1966. bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Snimio je brojne filmove poput “Valter brani Sarajevo”, no slavu mu je donijela uloga Žike Pavlovića u deset dijelova filma “Lude godine”.

Umro je 11. novembra 1993. godine, na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu, od raka jednjaka.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana