Jedino pravilo za kuvanje testenine: Kad treba dodati so u vodu

Ako ste mislili da je potpuno nevažno kada ćete posoliti vodu u kojoj kuvate testeninu – onda se varate. Postoji nekoliko razloga zašto je važno u tačnom trenutku posoliti vodu.

Jedna je od namirnica koju biramo kada nemamo puno vremena za kuvanje ili kada želimo da pojedemo nešto baš kremasto, zasitno i fino. Jednostavna priprema testenine svodi se na dva koraka – kuvanje i dodavanje sosa ili nečeg drugog. Međutim, postoji jedan međukorak na koji morate pripaziti ako želite da vaša testenina baš uvek uspe kako treba – soljenje vode. Dok neki smatraju da so treba dodati u hladnu vodu na početku, drugi kada prokuva voda, treći neposredno pre nego što stavite testeninu u lonac, četvrti kažu i isto vreme s testeninom ili, pak, kada je napola skuvana.

Odgovor na pitanje kada treba dodati so u vodu pri kuvanju testenine dao je stručnjak za testeninu Lorenco Boni, glavni kuvar Barilla Americas.

“Savršeno vreme za soljenje vode je kada ona prokuva, neposredno pre dodavanja testenine”, kaže Boni.

Dodao je da je vreme ključno kako bismo dobili savršeno začinjenu testeninu te poručuje da dodavanje soli prerano – na primer kada je voda još hladna ili čak mlaka, može usporiti proces vrenja. Prerano dodavanje soli može uzrokovati još veće probleme: “Puštanjem slane vode da predugo vri pre kuvanja testenine vašu večeru može učiniti preslanom”.

Dodaje kako so jača strukturu testenine i smatra da so sprečava lepljenje testenine, zato je ključno da ova dva sastojka provedu dovoljno vremena zajedno u loncu.

“S kulinarskog gledišta, malo soli pojačaće prirodni ukus žitarica. Zamislite kako prstohvat soli oživljava ukus keksa s komadićima čokolade. Sve je to vrlo sličan princip”, kaže Boni.

Za kućne kuvare koji žele da postignu pravi razmer testenine i vode, Boni preporučuje da započnu s četiri litre vode za pola kilograma suve testenine. Zatim dodajte kašičicu soli na svaku litru vode. Ako pazite na unos soli i brinete oko dodavanja više kašičica soli u vodu za testeninu, trebalo bi da znate da vrlo malo toga ulazi u samu testeninu.

“So se potpuno otapa u vodi. Većina se odbaci kada se testenina ocedi, tako da će testenina zapravo apsorbovati samo malu količinu soli koja se nalazi u vodi”, kaže Boni.

Sledeći put kada je testenina za ručak ili večeru, zapamtite – za pola kilograma testenine, stavite četiri litre vode da prokuva i dodajte četiri kašičice soli neposredno pre nego što ubacite testeninu po izboru.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.